Prezident EU Van Rompuy navrhl vlastní 'fiskální balíček'

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy si myslí, že bude nutné měnit evropské smlouvy. Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy je ale proti. Stačí prý přijmout společný „fiskální balíček". Rompuy ho popsal na pěti stranách. Návrh Hermana van Rompuye unikl do médií den před neformální čtvrteční večeří, která odstartuje summit EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy | Zdroj: Reuters

Přijetí balíčku by sice vyžadovalo souhlas členských států, ale už ne schvalování v národních parlamentech nebo pomocí referend.

Na vypracování návrhu se vedle Hermana Van Rompuye podílel i předseda Evropské komise José Manuel Barroso a také lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Návrh popisuje několik scénářů možných řešení, jak dosáhnout posílení závazků členských států, aby plnily to, k čemu se zavázaly Maastrichtskou smlouvou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné na Rádiu Česko byl ředitel dijonské sekce francouzského Institutu politických věd Lukáš Macek

„Nepřináší to něco nového co se týče cílů, cíle jsou stanoveny od samého vzniku měnové unie, ale hodně to mění v míře toho, jak moc jsou ty závazky vynutitelné,“uvedl ve Světě o jedné ředitel dijonské sekce pařížského Institutu politických věd Lukáš Macek.

Únik návrhu podle Macka nebyla náhoda. Jde prý o snahu evropských institucí vymezit se proti francouzsko-německému tandemu, který přichází s vlastními nápady.

Některé scénáře z textu Hermana Van Rompuye se podle Macka podobají tomu, s čím nejspíš přijde Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy. Návrh prezidenta EU ale navíc posiluje roli evropských institucí tam, kde je francouzsko-německý návrh více zaměřen mezivládně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možné změně Lisabonské smlouvy diskutovali v Ozvěnách dne bývalý eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach

„Francouzsko-německá tendence může výrazněji směřovat k určitému rozlišování členských států do dvou či více skupin. Preference evropských institucí zatím ještě stále vede k tomu, aby se řešení týkalo všech 27 států a nikdo nebyl odsouván na okraj,“ myslí si Macek.

Špidla: Je správné se o změny smlouvy pokusit

Podle bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly (ČSSD) je zatím otevřené, zda bude pro vytváření silnějších fiskálních pravidel nutné změnit Lisabonskou smlouvu. Má ale za to, že smlouva by se měnit nemusela, protože už nyní obsahuje paragraf o takzvané posílené spolupráci.

„A prostřednictvím té posílené spolupráce se dá dojít hodně daleko. Čili myslím si, že nejsou nutné změny smlouvy ani pro sedmadvacítku, ani pro eurozónu, využijeme-li posílenou spolupráci. Ale myslím si, že změny smlouvy by byly správné a že je správné se o ně pokusit,“ uvedl Špidla v Ozvěnách dne.

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach považuje za neseriozní, že představitelé Evropské unie ani den před summitem neposlali členským státům konkrétní návrh změn, o nichž chtějí jednat.

„Je-li svolán summit, tak má být svolán k něčemu, ne aby se tam najednou před ně něco předložilo. Každý premiér přeci potřebuje mandát od své vlády, případně parlamentu, s čím tam má jet. Pokud není nic na stole, tak bych nejraději viděl, že mandát premiéra je nic tam nepodepisovat. A to je velmi neseriozní jednání od EU, pana Sarkozyho, paní Merkelové i pana Van Rompuye, že svolávají summit, a nedají na program žádný návrh smlouvy,“ poznamenal Mach.

mta, Simona Bartošová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme