Prezident jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem České národní banky

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval Jiřího Rusnoka novým guvernérem České národní banky. Do funkce oficiálně nastoupí až v červenci, kdy skončí mandát současnému guvernérovi Miroslavu Singerovi. Ten byl ve vedení ČNB 12 let, na post guvernéra ho jmenoval bývalý prezident Václav Klaus v roce 2010. Funkční období guvernéra centrální banky je šestileté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB

Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB | Foto: Filip Jandourek

Prezident Miloš Zeman se nejdříve rozloučil s končícím guvernérem Miroslavem Singerem. Řekl, že mu děkuje i přesto, že hluboce nesouhlasí s devalvací koruny.

„Vážím si Vašeho odborného stanoviska, třebaže s ním nesouhlasím,“ uvedl Zeman.

Singer reagoval slovy, že Miloš Zeman je prvním prezidentem, který odcházejícímu guvernérovi děkuje. Jiří Rusnok je podle něj dobrá volba.

„Chtěl bych Vám, pane prezidente, pogratulovat k Vašemu moudrému rozhodnutí ohledně mého nástupce,“ řekl Singer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změně ve vedení ČNB mluvili europoslanec za TOP 09 a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer a David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Jiřímu Rusnokovi prezident sdělil, že ví o tom, že se jejich názory vždy neshodují. Dává prý ale přednost odbornosti a zkušenostem.

Rusnok za důvěru poděkoval: „Vynaložím veškeré své schopnosti a úsilí k tomu, aby byla Česká republika i nadále zemí vysoké cenové stability a měnové jistoty.“

Oslabování koruny, přijetí eura

Banka pod vedením Rusnoka bude pravděpodobně pokračovat ve stávající měnové politice. Devizové intervence, které kritizuje prezident Miloš Zeman, by tak zřejmě neskončily dřív než příští rok.

„Povaha agendy, kterou máme na starosti, nedovoluje žádné revoluce, skoky, diskontinuitu, protože bychom neplnili své poslání,“ prohlásil Rusnok již před časem v Českém rozhlase.

Pětapadesátiletý Rusnok je dlouhodobým zastáncem přijetí eura. „Česká národní banka je v tomto smyslu v podstatě servisní organizací. Netajím se tím, že jsme schopni technicky vzato euro přijmout, a že by tato země dokázala s eurem fungovat, ale je to politické rozhodnutí, které mně nepřísluší,“ uvedl po svém jmenování.

„Rozhodně není doba, alespoň podle našich analýz, na to, abychom ztěžovali, zpřísňovali měnové podmínky. Tedy abychom zdražovali peníze. V tomto smyslu by měla být politika v nejbližším období kontinuální. Co přinese další období, uvidíme,“ dodal, jak se staví k oslabování koruny.

S ním vedle Zemana nesouhlasí i bývalý prezident Václav Klaus. „Myslím, že by bylo potřeba vrátit českou ekonomiku k jinému měnovému kurzu, než který dnes má a který vyvzdoroval pan guvernér Singer. Nemyslím, že to má (Rusnok, pozn. red.) udělat druhý den – trvám na tom, že musí být kontinuita – ale je to jeden z jeho úkolů. Jsem přesvědčen o tom, že by loď měla nabrat trochu jiný kurs.“

Exministr financí a předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek doufá, že se Rusnokovo jmenování neprojeví negativně na hospodaření České republiky:

„Úkoly stanoví ústava, zákon. On by měl být na politicích nezávislý, měl by směřovat k úkolům, které si ČNB vytkla. Říká se tomu stabilizace cen a ta by měla směřovat k cíli dvě procenta ročně,“ poznamenal Kalousek.

Rusnok podpořil Zemana ve volbách

Jiří Rusnok podpořil Miloše Zemana před prezidentskou volbou, po zvolení prezidentem pro něj Rusnok pracoval jako ekonomický poradce. Následně ho Miloš Zeman pověřil řízením úřednické vlády.

Jiří Rusnok byl mimo jiné členem takzvaného NERVu - tedy Národní ekonomické rady vlády, působil také jako prezident Asociace penzijních fondů. Do roku 2010 byl členem ČSSD. Dnes je nestraník.

Jiří Rusnok | Foto: Český rozhlas

Prezident Miloš Zeman příští rok na jaře jmenuje do bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka. Ten je v současné době vládním zmocněncem pro zavedení eura v Česku. Zeman to řekl na Žofínském fóru.

Dědek se do vedení centrální banky vrátí po více než deseti letech. V letech 1999 až 2005 zastával funkci viceguvernéra ČNB.

Guvernéři ČNB - Josef Tošovský, Pavel Kysilka, Zdeněk Tůma, Miroslav Singer a Jiří Rusnok | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme