Prezident jmenoval nového šéfa statistiků

Český statistický úřad má ode dneška nového předsedu. Prezident Václav Klaus jmenoval s účinností od 25. dubna do čela statistiků bývalého místopředsedu Jana Fischera. Nahradí Marii Bohatou, která na svoji funkci rezignovala po té, co úřad v lednu zveřejnil chybné údaje o zahraničním obchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fišer a Václav Klaus

Jan Fišer a Václav Klaus | Foto: Stanislav Zbyněk

Skandál se zveřejněnou chybou zasadil ránu věrohodnosti makroekonomických dat a - jak potvrzuje Jan Fischer - obnovit reputaci statistického úřadu bude prioritou nového šéfa. "Samozřejmě s tím souvisí i to, abychom zaprvé pozvedli sebedůvěru kolektivu našich statistiků, a v té technické a věcné podobě abychom vytvořili potřebné mechanismy, aby se takové chyby, které skutečně otřásají důvěrou v činnost státní statistiky, neopakovaly," plánuje Fišer.

Právě bývalá ředitelka statistiků Bohatá odvolala Fischera jako svého statutárního zástupce ke konci září 2000. V té době Fischer odpovídal za útvar statistiky. ČSÚ jeho odvolání tehdy zdůvodnil nedostatky v manažerských přístupech k práci.

Nový šéf cítí v souvislosti s návratem do ČSÚ příležitos i odpovědnost vůči české statistice. "Jsem přesvědčen, že společně se svými kolegy z Českého statistického úřadu, ale i z jiných institucí, které u nás zabezpečují státní statistiku, budeme schopni vytvořit statistický systém, který bude poskytovat věrohodné výsledky," uvedl Fischer.

Jan Fischer se narodil v roce 1951 v rodině matematických statistiků a pojistných matematiků. Je absolventem statistiky a ekonometrie na VŠE. V úřadě působil prakticky již od konce svých studií. V roce 1990 se stal místopředsedou nejprve federálního statistického úřadu a později i ČSÚ. Od počátku 90. let šéfoval týmům zpracovávajícím výsledky parlamentních a komunálních voleb. Na starosti měl i styky s Eurostatem.

Martin Hromádka, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme