Prezident Klaus uzavřel s Ázerbájdžánem dohodu o investicích

Do Ázerbájdžánu by měla přilákat více českých podnikatelů nová dohoda mezi oběma zeměmi o podpoře a ochraně investic. U podpisu dokumentu v ázerbájdžánské metropoli Baku byli oba prezidenti – Václav Klaus a Ilham Alijev. České firmy tak mají velkou šanci ukrojit si něco z peněz jdoucích do modernizace bohaté kavkazské země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo prezidenta

Sídlo prezidenta | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Dohoda se připravovala několik let. Oba prezidenti několikrát zdůraznili, že mají velký zájem na užší spolupráci. Podle prezidenta Václava Klause je to jedinečná příležitost. „Naši byznysmeni konečně také pochopili, že je potřeba diversifikovat a že není možné doufat, že veškerý obchod budeme dělat se západní Evropou. Ta krize vytrestala všechny, a proto je ten zájem zesílený a je to dobře,“ řekl Radiožurnálu.

Ázerbájdžánu se světová krize nedotkla – bohatne díky svým velkým zásobám ropy a zemního plynu na pobřeží Kaspického moře. Díky nim nemá žádné dluhy a prudký růst ekonomiky jí umožňuje investovat do rozsáhlé modernizace země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Polák telefonuje z Baku o ázerbajdžánské ekonomice

„V hlavním městě je ropné bohatství vidět skoro na každém kroku – renovují se i staví nové domy, silnice mosty,“ popisuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák.

Prostor pro české podnikatele se tedy otevírá především ve stavebnictví a v technologiích. Několik českých firem už v Ázerbajdžánu několik let podniká.

Pavel Polák, Lucie Maňourová, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme