Prezident podepsal první reformní zákony

Čtyři z jedenácti zákonů, kterými chce vláda zahájit reformu veřejných financí, dnes podepsal prezident Václav Klaus. Jedná se o zákon o tříletém zmrazení platů ústavních činitelů a novely zákonů o dani z převodu nemovitostí, o nemocenském pojištění a sociální potřebnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Jan Rosenauer

Většina změn zákona o sociální potřebnosti zpřesňuje a zpřísňuje poskytování sociální pomoci.Vůbec poprvé například zavádí podmínku doložení řádné povinné školní docházky dítěte do školy. Jak zdůrazňuje ředitelka odboru sociální politiky na ministerstvu sociálních věcí Marie Kudlová, občan přijde o sociální dávku, pokud nebude dohlížet, aby jeho dítě chodilo do školy. Zvyšuje tak riziko, že se z něho v budoucnu stane další sociální přístup. Bez ukončeného školního vzdělání se snižují jeho vyhlídky na trhu práce.

Pro osoby samostatně výdělečně činné novela mění způsob stanovení minimálního příjmu. Zatímco dosud vycházel z částky životního minima, nově bude vycházet z poloviny průměrné měsíční mzdy u nás za uplynulý kalendářní rok. "Tento nový způsob by měl zamezit zneužívání dávek a motivovat osoby samostatně výdělečně činné zlepšovat příjmové podmínky rodiny vlastními silami," poznamenala Kudlová..

Vláda chce novelou zákona o nemocenském pojištění zabránit zneužívání systému nemocenských dávek, které jsou pro zaměstnance výhodnější než dávky sociální. Proto snižuje nemocenskou v prvních třech dnech na polovinu ve srovnání s nynější praxí. Snižuje se i dávka v prvních 14 dnech nemoci.

Daňová novela zlevní od července 2004 převod nemovitostí, neboť sazba příslušné daně se sníží ze současných pěti na tři procenta. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky ušetří daňoví poplatníci zhruba tři miliardy korun.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme