Prezident přijal rezignaci Bohaté

Prezident Václav Havel dnes oficiálně přijal rezignaci předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohaté, kterou mu zaslala v dopise v pátek. Šéfka ČSÚ rezignovala v pátek poté, co Eurostat přisoudil vinu za nedávné statistické omyly jak úřadu Bohaté, tak Generálnímu ředitelství cel. Bohatou by měl podle spekulací médií v čele úřadu vystřídat bývalý první místopředseda ČSÚ Jan Fischer. Toho Bohatá odvolala z funkce už v září 2000. Oficiálně to ale ještě nikdo nepotvrdil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marie Bohatá

Marie Bohatá | Foto: Petra Mášová

Český statistický úřad dočasně povede jeho místopředseda Stanislav Drápal. Bohatá se na schůzce s prezidentem chtěla podělit o své obavy o nezávislost úřadu. "Po celou dobu to bylo pro mne to nejdůležitější, co jsem sledovala. Takže jsme hovořili na toto téma. Já jsem zopakovala také svůj návrh, který už jsem několikrát přednesla v různých médiích, že přesdeda úřadu by měl vzejít z transparentního vývěrovího řízení, protože statistika je veřejný statek a přispívají všichni daňoví poplatníci. Všichni mají právo na informace.

Bohatou by měl podle spekulací médií v čele úřadu vystřídat bývalý první místopředseda ČSÚ Jan Fischer. Toho Bohatá odvolala z funkce už v září 2000. Oficiálně to ale ještě nikdo nepotvrdil. Marie Bohatá na schůzce s prezidentem zopakovala, že nový šéf ČSÚ by měl podle ní vzejít z transparentního výběrového řízení. "Myslím si, že takový model, který se používá ve vyspělých zemích, kdy se vybírá předseda na základě širokého konsensu nejrůznějších uživatelů, analytiků, že je velmi vhodný, zvlášť v této době i u nás."

Markéta Kaclová, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme