Prezident stvrdil zvýšení dolní sazby DPH na 14 procent

Dolní sazba daně z přidané hodnoty příští rok stoupne na 14 procent, což zdraží například potraviny. O rok později se sazby sjednotí na 17 a půl procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus se vyjádřil k vládní krizi, šéfy koaličních stran pozval na Hrad

Prezident Václav Klaus se vyjádřil k vládní krizi, šéfy koaličních stran pozval na Hrad | Zdroj: ČTK

Novelu zákona dnes potvrdil prezident Václav Klaus. Podepsal i soubor zákonů, které jsou součástí vládní reformy zdravotnictví a sociální oblasti.

Prodlouží se tak dojezdová doba záchranné služby z 15 na 20 minut, zdravotní pojišťovny začnou mladým dívkám zdarma hradit očkování proti rakovině děložního čípku a sjednotí se výše rodičovského příspěvku.

Celkem tak stát rodičům vyplatí 220 tisíc korun bez ohledu na to, jestli budou dávku čerpat dva, tři nebo čtyři roky.

Novela zákona o zaměstnanosti pak počítá se zpřísněním podmínek pro výplatu podpory lidem bez práce. Uchazečům v evidenci úřadu práce, kteří odmítnou nabídnuté veřejně prospěšné práce nebo veřejnou službu, hrozí vyškrtnutí z evidence a zrušení podpory.

Zvýšení dolní sazby DPH se v parlamentu neúspěšně pokusila zabránit opozice. Výhrady ale měli i někteří senátoři za ODS. Například Petr Pakosta se obává, že lidé z příhraničí budou jezdit nakupovat levnější zboží do Německa nebo Rakouska, a stát tak tratí.

Odpůrcům zvýšení nižší sazby DPH z řad levice vadí nejen to, že zdraží například potraviny nebo léky, ale i fakt, že vyšší daň má financovat zavedení druhého pilíře penzijní reformy.

Tereza Tomášková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme