Prezident Václav Klaus podepsal státní rozpočet na příští rok

Prezident republiky Václav Klaus dnes podepsal státní rozpočet na rok 2012. Počítá se schváleným schodkem 105 miliard, to je o 30 miliard korun méně, než představuje letošní schválený schodek. Vláda však připouští, že v případě nepříznivého vývoje ekonomiky přijde do sněmovny s úpravou rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec

Poslanecká sněmovna schválila rozpočet minulou středu, prezident ho dostal k podpisu v úterý. Senát se jeho schvalováním nezabývá. Opozice tvrdí, že vláda rozpočet postavila na špatných odhadech vývoje ekonomiky.

Česko se schválením rozpočtu vyhnulo rozpočtovému provizoriu, ale de facto se o provizorní rozpočet jedná. I ministr financí Miroslav Kalousek připustil, že na jaře pravděpodobně předstoupí před sněmovnu s novelou rozpočtového zákona, která bude odrážet skutečný ekonomický vývoj země v příštím roce.

Rozpočet počítá s růstem ekonomiky v příštím roce o 2,5 procenta. Podle odhadů ale může růst zpomalit až na 1 procento, což by znamenalo snížení příjmů státní kasy o 17 až 18 miliard korun.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme