Prezident Václav Klaus podepsal zákon o státním rozpočtu

Prezident Václav Klaus podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok. Ve sněmovně ho přes nesouhlas opozice prosadila koaliční vláda Petra Nečase.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezident Václav Klaus

prezident Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec

Rozpočet počítá se schodkem ve výši 135 miliard korun, ve srovnání s letošním plánovaným deficitem je nižší asi o 28 miliard. Příjmy rozpočtu vzrostou proti letošnímu roku o zhruba 22 miliard na 1044 miliard korun, výdaje klesnou o přibližně šest miliard na 1179 miliard.

K sestavení rozpočtu se schodkem 135 miliard korun pomohlo vládě prosazení série úsporných zákonů v parlamentu. Ta přinese například sociální škrty nebo omezení státní podpory stavebního spoření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík v pořadu Stalo se dnes

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík hodnotí definitivní rozpočet rozporně. „Je velmi dobré, že rozpočet vůbec máme. Pokud by tady byla vládní krize a rozpočet nebyl sestaven, tak v období zvýšené nedůvěry na finančních trzích by to bylo téměř smrtící,“ uvedl Mertlík.

„Ratingové agentury hodnotí rozpočet příznivě. Česku byl zvýšen výhled ratingu v době, kdy jiným státům jsou ratingy snižovány,“ dodal Mertlík. Horší je ale podle něj struktura rozpočtových škrtů.

„Jsou protirůstově orientovány, výsledkem bude pokles tempa růstu české ekonomiky. Podle našeho odhadu to bude asi o osm desetin procenta růstového bodu,“ tvrdí hlavní ekonom Raiffeisenbank.

Česko je podle něj v Evropě výjimkou v tom, že nepřistoupilo k žádnému většímu zvýšení daní. V rozpočtech ostatních zemí jde zpravidla o kombinaci škrtů s navýšením příjmů na základě zvýšení daní.

„Je otázka, zda je česká cesta správná. Nadále totiž zůstává řada sektorů hluboce podfinancovaná, například věda, školství nebo výzkum,“ konstatoval Pavel Mertlík.

Igor Maňour, Katarína Brezovská, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme