Prezident vetoval novelu o Státním fondu rozvoje bydlení

Prezident Václav Klaus vetoval novelu, podle níž má Státní fond rozvoje bydlení dostávat od roku 2011 peníze ze státního rozpočtu podle schváleného objemu nevratných dotací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení

Bydlení | Zdroj: AFP

Novelu před dvěma týdny prosadila Poslanecká sněmovna proti vůli Senátu, který navrhoval, aby se dotace odvíjely podle objemu uzavřených smluv.

Podle prezidenta Václava Klause jde ale o nepřijatelné zavedení další nárokové položky do výdajů státního rozpočtu, která není odůvodnitelná systémově ani ekonomicky. Zavádění dalších mandatorních výdajů je podle prezidenta v současné rozpočtové situaci nepřijatelné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Václav Klaus vetoval novelu o Státním fondu rozvoje bydlení. Hostem Stalo se dnes byla poslankyně za ODS Zdeňka Horníková, která je jedním ze zastánců a také předkladatelkou novely.

"Jsem i v této chvíli přesvědčená, že se o mandatorní výdaj v žádném případě nejedná, že se nejedná o další zadlužování státu a zvyšování státního deficitu," řekla v pořadu Stalo se dnes poslankyně za ODS, Zdeňka Horníková, která je jedním ze zastánců a také předkladatelkou novely.

Fond například poskytuje podporu mladým lidem na pořízení nového bydlení. Významnou položku v rozpočtu tvoří program Panel. "Kde řešíme, jestli opravíme zbytek bytového fondu paneláku, nebo si je necháme spadnout na hlavu," řekla poslankyně.

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška tvrdí, že bez peněz ze státního rozpočtu hrozí Státnímu fondu rozvoje bydlení zánik. "Fond se dlouhodobě potýká s příjmovou stránkou ve svém rozpočtu a v roce 2010 se dostane do ohrožení svého samotného fungování," uvedla poslankyně.

Peníze ve Fondu podle ní jsou, jen je nelze použít. "Náš návrh směřoval k tomu, abychom mohli přechodně použít prostředky, které tvoří rezervu," dodala Horníková. Podle ní je ale reálné, že sněmovna veto prezidenta přehlasuje.

Zachování Státního Fondu rozvoje bydlení je důležité také pro stavebníky. V pořadu Stalo se dnes to potvrdil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. "Fond je velice významným subjektem, narozdíl o řady nekompetentních ministerských úředníků," dodal.

Katarína Brezovská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme