Prezidentovo veto podpory biometanu poslanci zřejmě přehlasují

Poslance čeká nové hlasování o státní podpoře pro biometan, kterou vetoval prezident. Na biometan, který budou výrobci dodávat do plynovodu, by měl stát připlácet až 1700 korunami za megawatthodinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna, návrh na vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase.

Poslanecká sněmovna, návrh na vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase. | Foto: Filip Jandourek

Původně poslanci navrhovali podporu až do výše 4 tisíc korun, Senát ale částku snížil. Podle prezidenta Václava Klause znamená novela navýšení nesystémových podpor vybraných zdrojů energie z veřejných prostředků.

Zahrnutí biometanu mezi podporované zdroje navíc podle něj může vážně zhoršit životní prostředí u nás, protože nejspíše povede k masivnímu dovozu odpadů z celé Evropy.

Poslanci ale zřejmě prezidentské veto přehlasují. Podle šéfa hospodářského výboru za ČSSD Milana Urbana je podezřelé, že o podporu Klausova veta požádali dopisem němečtí výrobci solární energie.

„Právě solárníci chtějí, aby veto prezidenta bylo přijato, to znamená, aby zákon neplatil. Já si myslím, že tento zákon je o něco lepší než stávající.“

„Kdyby nebyl přijat, platí ten stávající, který bude znamenat, že budeme platit za obnovitelné zdroje do roku 2020 mnohem více peněz a bude to zvyšovat cenu elektrické energie pro domácnosti i firmy,“ uvedl Urban.

Normu by měli při opětovném hlasování podpořit i občanští demokraté, jak potvrdil šéf jejich poslanců Zbyněk Stanjura.

„Já myslím, že ten zákon projde; my budeme hlasovat proti vetu pana prezidenta. Mnohé z těch argumentů jsou opravdu vážné a jsme připraveni o nich vážně diskutovat a případně nějakou novelou ten pohled na to, že se mají snižovat podpory obnovitelným zdrojům, prosadit,“ řekl Stanjura.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme