Prezidentské volby a ekonomika: Ceny ropy stoupají

Americký volební souboj bedlivě sleduje i ekonomický svět, protože Spojené státy stále mají velký vliv na hospodářství ostatních zemí. Vyšší šance George Bushe na opětovné vítězství zvedlo ceny ropy, protože pro obchodníky není Bush zárukou uklidnění situace na Blízkém východě. To je jeden z příkladů, jak mohou prezidentské volby ovlivnit hlobální ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

o volby je velký zájem

o volby je velký zájem | Foto: EPA

Kromě cen ropy působí na ostatní země také kurz dolaru, který odráží sílu americké ekonomiky. Ta se teď musí vyrovnat s velkým schodkem veřejných financí, obrovským obchodním deficitem a s rostoucí nezaměstnaností. George Bush doufá, že snížením daní hlavně u nejvyšších příjmových skupin, povzbudí podnikatele, takže se zvýší i příjmy státu. "Výhodou prezidenta George Bushe, pokud opět vyhraje, je, že bude mít velkou podporu jak v Kongresu, tak v Senátu. Takže pokud bude uplatňovat správnou politiku, má daleko větší šance prosazovat to parlamentní cestou," říká ředitel agentury CzechInvest Radek Novák.

Zároveň ale upozorňuje, že by Amerika potřebovala podpořit střední vrstvy, které určují kupní sílu. Navíc nevznášejí takové národy na důchodové a sociální výdaje. "Posílení středních vrstev má veliký význam na to, aby samotní občané byli schopni si na důchodové věky šetřit. Tam z hlediska rozdílů obou kandidátů se senátor Kerry zdá silnější."

Místopředseda české vlády Martin Jahn ale nechce přeceňovat vliv osoby prezidenta na americkou ekonomiku. Ta je vzhledem ke své velikosti a schopnosti rychle reagovat velice konkurenceschopná. "Myslím, že to hlavní, co americkou ekonomiku ovlivní, jsou ceny ropy. Ty daňové změny nebudou klíčové."

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme