Při cestě autem k moři lze ušetřit. Výběrem trasy i čerpacích stanic

Česko je s cenami pohonných hmot v průměru evropských zemí. Někteří motoristé ale správně počítají s tím, že při cestě autem na dovolenou k moři se dá jinde v Evropě ušetřit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

silnice

silnice | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

V nejvyhledávanějších prázdninových destinacích je s vyššími výdaji nutné počítat ve Francii, litr benzinu tam stojí v průměru 40 korun, nafta skoro 37 korun. Podobné ceny jsou také v Německu. Mezi nejdražší destinace patří ale i Itálie, kde litr benzinu stojí v průměru 45 korun, nafta pak 42 korun.

Radovat se mohou naopak ti, kdo se chystají na dovolenou do Chorvatska. Tam totiž motoristé natankují benzin za zhruba 34 korun a naftu za 32. Třeba Slovinsko má však pohonné hmoty zhruba stejně drahé jako Česko.

Nejlépe na tom budou ale ti, kteří míří třeba jen na výlet do Polska, tam je benzín i nafta z celé Evropy nejlevnější, za 33 korun.

Pro tisíce lidí, kteří si naplánovali prázdniny v Chorvatsku, je podstatná i zvolená trasa. Tou nejběžnější je cesta po dálnici směr Brno, pak Vídeň a Graz.

Aktuální ceny dálničních známek
Slovensko: 10denní 295 Kč, měsíční 430 Kč
Rakousko: 10denní 255 Kč, dvouměsíční 700 Kč
Maďarsko: 10denní 266 Kč, měsíční 427 Kč
Slovinsko: týdenní 495 Kč, měsíční 930 Kč

Nejlevnější cesta vede podle odborníků UAMK přes Maďarsko směr Dalmácie. Tedy přes Szombathely, Lendavu do Záhřebu a k pobřeží. Řidič tak ušetří za dálnici, jak maďarskou, tak rakouskou a slovinskou.

Do italského Rimini je nejrychlejší trasa z Prahy přes Německo, Rakousko, Brennerský průsmyk do Itálie po ose Verona - Bologna - Rimini. Na trase se vyplatí natankovat v Rakousku, kde jsou levnější pohonné hmoty než v tuzemsku. Ušetřit lze u malých čerpacích stanic.

Pro optimální výběr trasy mohou řidiči využít různé plánovače tras na internetu. Pomůže také GPS navigace. Nejkratší cesty ale mnohdy nemusí být ty úplně nejlevnější, účet se může zvýšit o cenu dálniční známky.

Průměrné ceny pohonných hmot ve vybraných evropských zemích | Foto: ČTK

Klára Bílá, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme