Při problémech bank by mohli lidé s vklady nad 100 tisíc eur o své peníze přijít

Lidé, kteří mají na účtu v bance v přepočtu přes zhruba 2,5 milionu korun, by o část svých peněz mohli přijít. A to v případě, že by se jejich banka dostala do vážných problémů. Přesně to se nedávno stalo klientům dvou hlavních bank na Kypru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hořící peníze

Hořící peníze | Foto: stock exchange

Evropští ministři financí teď projednávají návrh na řešení problémů bank. Česko patří mezi státy, které možnost zásahu proti bohatým střadatelům podporuje.

Česko ale trvá na tom, aby mohl stát na peníze na velkých kontech sáhnout až úplně nakonec. Za problém banky by podle Česka měli zaplatit hlavně její akcionáři a investoři.

Ministr financí Miroslav Kalousek zdůraznil, že vklady musejí být chráněny. „Rozhodně bychom neradi kyperský případ připustili jako model, to v žádném případě ne,“ řekl.

Na Kypru zaplatili velcí střadatelé společně s akcionáři a investory. Cílem návrhů je, aby na problémy bank už nedopláceli všichni daňoví poplatníci.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme