Při prodeji domu je nutný průkaz energetické náročnosti, řada lidí to ale neví

Kdo prodává či pronajímá dům, musí mít od 1. dubna průkaz o jeho energetické náročnosti. Z dokumentu se kupující dozvědí, kolik dům spotřebuje energie. Pokud majitel nemovitosti průkaz mít nebude, hrozí mu až 100tisícová pokuta. Řada lidí o tom ale nic neví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rekonstrukce panelového domu

rekonstrukce panelového domu | Foto: Marián Vojtek

„To teda vůbec nevím. To slyším poprvé. No já se teďka právě chystám, že v květnu budu prodávat nemovitost. A to by teda mohl být problém. A kam se mám jít zeptat, kdo mi teďka pomůže?“ ptá se paní Soňa z Jihlavy, která by ráda prodala dům po svých rodičích.

„Jen jsem slyšela, že mají být na domech nějaké energetické štítky, to jsem slyšela v televizi, klasicky. Ale tohle, že se to týká přímo i mě, to jsem zaskočená… to mám asi velký problém tedy,“ přemýšlí. Pokutu ale nebude riskovat a průkaz si zařídí. „To já se na to zeptám a zařídím to a asi nebudu jediná,“ myslí si.

Přehrát

00:00 / 00:00

O energetických štítcích informovala redaktorka Lucie Maxová

Pokud lidé netuší, na koho se mohou kvůli průkazům energetické náročnosti obrátit, stačí se podívat na stránky ministerstva průmyslu a obchodu. Tam je seznam všech auditorů, kteří dokumenty vystavují. Například v Jihlavě s nimi lidem pomáhají v Energetické agentuře Vysočiny.

„Když někdo bude potřebovat průkaz, tak je nejlepší, když si dá trošičku dohromady dokumentaci, stavební dokumentaci od svého domu,“ radí Zbyněk Bouda z jihlavské Energetické agentury Vysočiny, kde speciální průkazy také vystavují, a dodává:

„Optimálně pořídí fotografii a najde si na webových stránkách dodavatele ve svém okolí. A těch dodavatelů je opravdu hodně.“

Jejich cena je různá. Záleží na velikosti domu. Začíná na třech tisících za běžný rodinný dům a může se vyšplhat až k dvaceti tisícům korun.

Lucie Maxová, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme