Při vánočních nákupech pozor na předražování zboží. Prodejce už hlídá ČOI

S prvními kontrolami vánočních trhů a tržišť začíná pomalu Česká obchodní inspekce (ČOI). Zvláště v pohraničí už lidé začínají nakupovat zboží s vánoční tématikou. Miloslava Fléglová z ČOI doporučuje nakupovat jen výrobky, které jsou řádně označené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční trhy

Vánoční trhy | Foto: Filip Jandourek

„V žádném případě by neměli kupovat anonymní výrobky. To znamená takové, kde není uveden výrobce nebo dovozce, kde nejsou informace o výrobku v českém jazyce, a samozřejmě pokud výrobek na ně působí amatérským dojmem,“ řekla.

Mimořádný pozor by lidé měli dávat při nákupech vánočních světel. Nekvalitní výrobek totiž může způsobit požár nebo dokonce zabít. Pozorní bychom ale měli být i při nákupech dalšího zboží.

„Spotřebitelé nejsou řádně informováni cenách výrobků, nejsou informováni o cenách služeb a z toho vyplývají i další důsledky. To znamená špatné, nesprávné účtování, takže vlastně zaplatí za výrobky víc, než by zaplatili, kdyby jim byly tyto informace poskytovány včas a řádně,“ uvedla Miloslava Fléglová.

Předražování nákupů trestají inspektoři většinou přímo na místě pokutou do deseti tisíc korun. Hlavní je podle nich ale nezapomenout na účtenku.

„Může se stát, že pokud budeme převážet – byť legálně koupený – stromek někde z tržiště a zastaví nás policie a my nebudeme moci prokázat, že jsme stromek koupili a kde, tak za něj můžeme zaplatit i pokutu,“ upozornila Miloslava Fléglová.

Květa Moravcová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme