Přibývá pojistných podvodů, pojišťovny se brání novým systémem kontrol

Lidé páchají stále víc pojistných podvodů. Celková hodnota loni odhalených stoupla o třetinu, na 840 milionů Kč. Pojišťovny teď přišly s novým systémem, který má pokusy o podvodné jednání odhalit. Podle světových statistik patří mezi podvody každý sedmý případ, který klient ohlásí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autonehoda (ilustr. obr.)

Autonehoda (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nejvíc případů pojistných podvodů se týká pojištění aut. Loni jich vyšetřovatelé pojišťoven řešili meziročně o 50 procent víc. Jak dodává Ludvík Bohman z České asociace pojišťoven, v poslední době přibývá hlavně podvodů u menších nehod, ke kterým už nejezdí policie:

„Pachatelé se orientují na páchání drobné trestné činnosti, zejména využívají institutu, že není povinnost účastníků dopravní nehody přivolat policii, pokud je škoda v důsledku střetu vozidel do 100 tisíc korun. Zákon dává prostor pro dohodu účastníků nehody, která někdy v sobě obsahuje i prvky pojistného podvodu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pojišťovny spouští nový systém na odhalování pojistných podvodů, kterých loni výrazně přibylo. Podrobnosti zjišťoval pro Odpolední Radiožurnál redaktor Tomáš Medek.

Pachatelé zřejmě spoléhají na to, že menší pojistné události pojišťovny nebudou detailně zkoumat. Zvyšuje se také počet podnikatelů, kteří se v době krize snaží podvodem přijít k penězům.

„Zaznamenali jsme 300procentní nárůst v podvodné činnosti v oblasti účelově založených požárů. Týká se to zejména oblasti podnikatelů, což jsou hlasně sklady a haly,“ dodává Bohman.

Scénář je podle něj stále stejný. „Schéma podvodného jednání spočívá zejména v tom, že majitel pojistí pojistnou smlouvou majetek především pro případ škody požáru, následně si obstará dostatečný arzenál mnohdy zfalšovaných faktur a domluví se s nějakým komplicem, který halu podpálí. Pak to ohlásí jako pojistnou událost a dokládá výši škody,“popisuje Ludvík Bohman.

Hodnota loni odhalených pojistných podvodů se blíží jedné miliardě korun. Podle odhadů pojišťovacích expertů se ale celková částka, kterou podvodníci z pojišťoven vylákali, pohybuje v Česku kolem 8 miliard.

Pojišťovny teď společně spouští nový systém, který má pokus o podvod odhalit. Zatím bude fungovat v oblasti povinného ručení a havarijního pojištění.

„Kde bude pomáhat odhalovat pojistné podvody typu například vícenásobného uplatňování škody u několika pojistitelů současně. Nebo případy, kdy se pachatelé, tedy osoby nebo vozidla, vyskytují v několika škodách v různých pojišťovnách v různých rolích,“ dodává Ondřej Karel, specialista pro prevenci pojistných podvodů.

Tomáš Medek, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme