Příchod čtvrtého mobilního operátora se zatím odkládá, má být ale do konce roku

Nový mobilní operátor by na český trh měl vstoupit ještě letos. Řekl to předseda Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák. Úřad dnes zastavil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě, protože zájemci prý nabídli příliš vysoké částky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na veletrhu CeBIT v Hannoveru se představují i aplikace pro chytré mobilní telefony

Na veletrhu CeBIT v Hannoveru se představují i aplikace pro chytré mobilní telefony | Zdroj: ČTK

Z původní ceny sedm a půl miliardy se nabízená suma vyšplhala na téměř trojnásobek. A na to by podle úřadu nakonec doplatili zákazníci.

Současná výše nabídek by nejen prudce zvedla ceny za nové telekomunikační služby, ale ovlivnila by také sazby rychlého mobilního internetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí zastavit aukci mobilních kmitočtů jsme mluvili s nezávislým konzultantem Jiřím Peterkou

Nově chce Český telekomunikační úřad nastavit podmínky tendru tak, aby se cena nevyšplhala do nereálné výše.

Čtvrtým operátorem v Česku se měla stát společnost PPF Mobile Services. Do výběrového řízení se přihlásila společně se současnou trojkou operátorů Telefónikou, Vodafonem a T-Mobilem.

Nová aukce ještě letos

Zrušením aukce se tak vstup čtvrtého operátora na trh oddálil. Uvolněné kmitočty chce ale úřad podle jeho mluvčího Františka Maliny prodat ještě letos.

„Na nových, modifikovaných podmínkách pro jejich udělení formou aukce pracujeme. Předpokládám, že vyhlášení nové aukce proběhne ještě tento rok,“ potvrdil Českému rozhlasu Malina.

Zrušení aukce překvapilo nezávislého konzultanta Jiřího Peterku. Oficiální zdůvodnění tohoto kroku považuje za zvláštní.

„Protože to přece byli sami operátoři, kteří tu cenu takto vyšroubovali. A oni přece vědí sami a určitě si dovedou velmi dobře spočítat, kolik peněz jim ještě zbývá na to, aby mohli postavit ty sítě,“ poznamenal Peterka. Podle něj můžeme jenom spekulovat, jestli vysoké nabídky operátorů byly jediným důvodem pro zrušení aukce, nebo jestli nebyly i nějaké další.

„Jestli třeba tím, jak se aukce protahovala, jestli se třeba neukázalo, že tam jsou nějaké postupy nebo parametry nebo procedury nějak špatně nastaveny, a jestli tohle tam hrálo nějakou roli. Kdo ví, třeba se to časem dozvíme,“ komentoval rozhodnutí ČTÚ Peterka.

mta, Veronika Neprašová, kko, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme