České ženy vydělávají o 20 procent méně než muži. V EU jsou na tom hůř jen Estonky a Němky

Ženy v Česku vydělávají výrazně méně než muži. Jejich průměrný hodinový výdělek je o 20,1 % nižší. Česko je tak v EU zemí se třetím nejvyšším rozdílem. Vyplývá to ze statistik, které u příležitosti Mezinárodního dne žen zveřejnil Evropský parlament. Studie ukázala, že v Česku se dá tzv. výdělková propast vysvětlit jen z necelé pětiny rozdílnou zaměstnaností, odpracovanou dobou a dalšími faktory. Čtyři pětiny představuje nevysvětlitelný rozdíl.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

Ženy v Česku vydělávají na hodinu o 20,1 procent méně než muži | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Údaje Eurostatu o odlišných průměrných výdělcích mužů a žen se týkají firem s deseti a více zaměstnanci. Za rozdílem je to, že ženy pracují v hůře placených odvětvích a na nižších pozicích, mívají také kratší úvazky. Vzdělání mívají naopak vyšší než muži.

Platová nerovnost v Česku přetrvává. Vysokoškolačky berou o 30 procent méně než muži

Číst článek

Roli hraje péče o děti, se kterými většinou zůstávají doma matky. Česko má jednu z nejdelších rodičovských, školek je ale nedostatek. O stárnoucí rodiče se pak starají také většinou ženy, uvádí studie.

Na vysvětlitelné a nevysvětlitelné rozdíly se zaměřili vědci. Ve výpočtu zohlednili délku pracovní doby, vzdělání, práci na smlouvu, velikost podniku, pracovní zkušenosti a řadu dalších parametrů.

V Česku se dá vysvětlit celková propast mezi výdělky mužů a žen podle těchto ukazatelů z necelé pětiny. Zbytek činí nevysvětlitelný rozdíl. V něm je zahrnuta i diskriminace, uvedli autoři. Podle nich se očekává, že ženy budou vydělávat méně a jejich pracovní zkušenosti, vzdělání a další charakteristiky jsou méně hodnotné než u mužů.

Estonky a Němky

V sedmadvacítce se v průměru hrubý hodinový výdělek žen a mužů liší o 14,8 procenta. Průměrný nevysvětlitelný rozdíl v unii činí téměř třetinu. Hůř než Češky jsou na tom s odlišnou hodinovou částkou Estonky a Němky.

Průměrná roční mzda muže odpovídá příjmům ženy za 15 měsíců. Nerovnost v Česku vzniká po třicítce

Číst článek

Ženy v Estonsku dostávají v průměru o 22,7 procenta hrubého méně, ženy v Německu o 20,9 procenta. Těsně před Českem skončilo Rakousko s rozdílem 19,6 procenta a Slovensko s 19,4 procenta. Evropská komise před několika dny oznámila, že chystá pro členské země návrh závazných pravidel, která by přispěla k odstranění výdělkové propasti.

Zákonná či jiná opatření k větší transparentnosti a zajištění rovného odměňování přijalo podle další studie, kterou zveřejnil Evropský parlament, několik unijních států.

Právo požadovat informace o výši výdělků mají zaměstnanci a zaměstnankyně třeba ve Finsku, zprávy o průměrných výdělcích mužů a žen musí zveřejňovat firmy v Rakousku, Francii, Dánsku, Itálii a Belgii.

V některých zemích mají zaměstnavatelé povinnost provádět mzdové audity. Propaguje se i kolektivní vyjednávání o rovné odměně. Česko patří ke státům, které žádný z těchto čtyř kroků nepodnikly, uvádí studie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme