Příjemci pozastavených dotací z programu Panel o své peníze nejspíš nepřijdou

Někteří žadatelé o dotace z programu Panel získali peníze v rozporu s nařízením vlády. Informovalo o tom dnes ministerstvo pro místní rozvoj. Vinu nese Českomoravská záruční a rozvojová banka, která přiznala úvěrové dotace i těm, kteří je použili na refinancování původního úvěru. Kvůli tomu nebyly podmínky všech žadatelů o dotace stejné. Vyplácení sporných případů bylo proto pozastaveno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo se chce ale zasadit o to, aby bylo refinancování úvěrů těmito penězi legislativně povoleno a proplácení obnoveno. Návrh předloží tuto středu na vládě.

„Pak bude následovat proces, který časově představuje zhruba dva až tři měsíce. Budeme se snažit jej maximálně zkrátit, abychom nerovný stav odstranili a mohli vytvořit pro všechny příjemce úrokových dotací podmínky, které pro ně budou komfortní,“ popsal náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Pozastavení proplácení úvěrových dotací se týká jen malé části případů. „Celkem jde o 225 případů z celkového počtu 9500 smluv. To není žádné fatální číslo, i proto si myslíme, že je dostatečný časový prostor na to, aby se problém vyřešil a nedocházelo zbytečně k eskalování napětí ze strany příjemců, kteří dnes jsou v situaci, kdy chvíli úrokovou dotaci dostávají, a chvíli ne,“ dodal Kalous.

Barbora Kreuzerová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme