Skoro polovina Čechů je ochotna přijmout euro. Už ale nejspíš nesplňujeme podmínky, říká rektor Dvořák

Podle dat České národní banky byla na začátku prázdnin poprvé v historii polovina firemních úvěrů v eurech. Půjčky v evropské měně jsou díky nižším sazbám a úrokům, které jsou až čtyřikrát nižší než doposud, levnější. „Poptávka po eurových úvěrech je logická, protože rozdíl úrokových sazeb je dnes významný… Je tady ale také vždy potřeba zvažovat kurzové riziko,“ říká pro Český rozhlas Plus rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Dvořák, rektor VŠE

Petr Dvořák, rektor VŠE | Foto: Petr Topič | Zdroj: MFDNES + LN / Profimedia

Možné kurzové riziko lze vyobrazit na případu Maďarska. Tam si lidé půjčovali a brali hypotéky ve švýcarských francích, při zásadní změně kurzu se pak ale dostali do výrazných problémů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý pořad Řečí peněz v audiozáznamu. Moderuje Václav Pešička

Banky se prý snaží takové úvěry poskytovat pouze tomu, kdo má příjmy v eurech. „Ale i ti musí brát kurzové riziko v úvahu. A já bych ho vůbec nepodceňoval, protože vývoj kurzu koruny do budoucna je také velmi nejistý a myslím si, že riziko určitého oslabení koruny zde je a není vůbec malé,“ varuje Dvořák.

Podle Eurobarometru obliba eura v Česku roste. Už téměř polovina Čechů by si dokázala představit, že by touto měnou platila. Škoda Auto od nového roku přejde na euro jako svoji funkční měnu, protože obchoduje hlavně s eurozónou. Vláda chce umožnit vedení účetnictví a platbu daní v eurech.

„Měli bychom si položit otázku, do jaké míry nám samostatná koruna v této chvíli pomohla, anebo naopak.“

Petr Dvořák

Může jít tak o první krok k tzv. europeizaci, kdy Česko přejde na euro, aniž by ho oficiálně přijalo.

„Měli bychom si položit otázku, do jaké míry nám samostatná koruna v této chvíli pomohla, anebo naopak. Vidíme, že na jedné straně může naše centrální banka reagovat úrokovými sazbami, což zdůrazňují zastánci samostatné koruny, ale na druhé straně také vidíme, že tady máme rizika spojená právě s kurzem, což je nejistota. Máme zde potom i rozdílné podmínky, které v Eurozóně nejsou.“

Situace se podle Dvořáka mění a v úvahu prý musíme brát, že přirozený přechod na euro tu fakticky je a jde o velmi důležitý faktor. „Nesmíme ale zapomínat, že dnes je situace taková – na rozdíl od doby před několika lety –, že na tom možná ani nejsme z hlediska podmínek tak, abychom vůbec do Eurozóny vstoupit mohli.“

Co aktuální vývoj v posledním prázdninovém měsíci říká o tom, jak se nám daří inflace mírnit? Co vlastně pro nás a naši inflaci znamená změna strategie Evropské centrální banky? Poslechněte si celé Řečí peněz v audiozáznamu. Moderuje Václav Pešička.

knem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme