Přijetí eura je v Česku podle Evropské komise ohroženo

Rozpočtový schodek České republiky podle komise totiž v příštím roce dosáhne až 4,1 procenta hrubého domácího produktu. Před vstupem do eurozóny přitom musíme snížit schodek veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP a této hranici se příliš nepřibližujeme.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

Za alarmující to považuje i analytik Raiffeisenbank Aleš Michl, který ale současně věří, že schodek veřejných rozpočtů v příštím roce přece jen nebude tak vysoký, jak komise předpokládá: "Tak my jsme trošku optimističtější než Evropská komise, náš odhad je 3,5 procenta HDP deficitu v roce 2007. Na druhou stranu je ten odhad velmi zatížen nejistotou, protože musíte odhadovat politickou vůli."

Česko ale nesplňuje ani další kritérium, a to kritérium kurzové stability, protože česká měna v posledních letech stále prudce posiluje.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme