Přijetí eura odmítá většina Čechů. Poprvé od roku 2001

Euro přestává být pro Čechy symbolem ekonomické stability a úspěchu. Podle dnes zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je 55 procent lidí proti přijetí společné evropské měny, uvítalo by ji jen 38 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jak ve vysílání Radiožurnálu řekla analytička CVVM Gabriela Šamanová, je to vůbec poprvé od roku 2001, co je rozdíl mezi odpůrci a zastánci eura v Česku tak výrazný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytičkou CVVM Gabrielou Šamanovou v Ozvěnách dne Radiožurnálu

“Je ale nutné poznamenat, že je to výsledek dlouhodobého trendu, protože počet lidí, kteří jsou proti euru, se trvale zvyšuje a zase naopak podíl respondentů, kteří byli pro přijetí eura, se snižuje,“ uvedla Šamanová.

V roce 2007 odpůrci zavedení eura poprvé získali mírnou převahu nad zastánci, výrazný skok ale zaznamenali autoři výzkumu v posledním roce. Nyní činí rozdíl mezi zastánci a odpůrci už 17 procent.

„Domnívám se, že vliv mohla mít ekonomická krize, která zasáhla i Českou republiku, protože obecně platí, že lidí s nižším socioekonomickým statusem se staví k euru negativně. Takže v době krize narůstá počet lidí, kteří jsou nejistí svou ekonomickou situací,“ podotkla Šamanová s tím, že do odpovědí respondentů se promítají i současné potíže Řecka.

Euro podle ní nejvýrazněji odmítají lidé nad 60 let, vyučení nebo se základním vzděláním a ti, kteří považují svou životní úroveň za špatnou. „Z hlediska politických sympatií jsou to voliči KSČM a v menší míře i voliči ČSSD,“ doplnila analytička CVVM.

Termín přijetí společné evropské měny v Česku je zatím neznámý. Podle vedení České národní banky se bude odvíjet od schopnosti konsolidovat stav veřejných financí. Z vyjádření některých politiků i ekonomů v posledních týdnech vyplývá, že euro je možné zavést nejdříve v roce 2015.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme