Přijímat koruny i eura není pro obchod náročné

Pokud vám z dovolené nebo zahraniční cesty zbudou eura, máte už poměrně velkou šanci, že s nimi zaplatíte také v Česku. Tuzemské obchody a prodejny totiž stále více přijímají kromě korun také jednotnou evropskou měnu. Například podle ředitelky sítě prodejen pečiva Paneria Kristiny Nikolaev nabízí tato možnost srovnání českých a evropských cen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Přijímat současně koruny i eura není ani technicky pro obchodníky nijak náročné. "Nebyl s tím žádný problém. Na pokladních blocích vyjede cena v českých korunách a pod ní vyjede řádek v eurech. Přijímáme papírové bankovky a vracíme v českých korunách."

Podle Nikolaev je tak na první pohled jasné, jak draho je u nás ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie. Připouští ale, že kurzy nejsou nejaktuálnější. "Ze dne na den bychom asi nezvládli přenosy na naše počítače. Reagujeme jednou měsíčně. Upravujeme kurz podle ČNB. Kurz je stanoven na prodejně. Máme oznámení o kurzu platném pro daný měsíc."

Podle České národní banky ale není kam spěchat a úplný přechod na euro doporučuje přibližně až v roce 2009.

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme