Příjmy VZP jsou o dvě a půl miliardy vyšší, než se čekalo

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vybrala na pojistném téměř 141 miliard korun, to je o dvě a půl miliardy korun více, než se čekalo. Největší zdravotní pojišťovna tak nebude muset sahat na peníze, které má uložené v rezervních fondech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna | Foto: Tomáš Adamec

Hlavní důvod vyšších příjmů je v tom, že pojišťovna v plánu počítala s odchodem asi sto třiceti tisíc pojištěnců, stejně jako loni. To se ale nestalo.

„Rozhodující vliv na překročení zdravotně-pojistného plánu měla stabilizace našeho pojistného kmene a zastavení úbytku z předchozích let. Oproti zdravotně-pojistnému plánu, který jsme pro rok 2010 měli, máme navíc asi sto padesát tisíc pojištěnců,“ vysvětlil ředitel finančního odboru pojišťovny Jaromír Jungbauer.

Pro příští rok počítá pojišťovna s podobnými příjmy. Aby zůstalo její hospodaření vyrovnané, je ale podle Jungbauera nutné, aby pojišťovna v příštím roce zaplatila zdravotnickým zařízením a za léky méně než letos.

„Vzhledem k tomu, že jsou již vyčerpány veškeré rezervy, které jsme měli, tak abychom udrželi vyrovnanou bilanci našeho hospodaření, náklady na zdravotní péči budou v roce 2011 oproti roku 2010 sníženy o 2,1 procent. To při objemu 140 miliard představuje necelé
tři miliardy korun,“ dodal ředitel finančního odboru VZP.

Petr Sehnoutka, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme