Příliv zahraničních investic se výrazně snížil

Zahraniční firmy u nás méně investují. Podle agentury CzechInvest se v první polovině loňského roku ve srovnání s rokem 2008 počet nových projektů snížil o desetinu, jejich hodnota klesla o deset miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CzechInvest

CzechInvest | Foto: CzechInvest

Podle generální ředitelky CzechInvestu Alexandry Rudyšarové způsobila odliv zahraničních investorů především hospodářská krize. Z tohoto pohledu je prý číslo ještě poměrně příznivé.

"Co se týče počtu projektů, tak jsme zaznamenali proti roku 2008 zhruba desetiprocentní pokles. Významnější je ale pokles investic a ten se dostává mnohem níž, než v roce 2008," řekla Rudyšarová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního Radiožurnálu byla generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová

Propad objemu zahraničních investic se nejvíce projevil s Japonskem. Tak úspěšní, jako v minulých letech, jsme nebyli také s evropskými zeměmi, například s Francií a s Dánskem. "Udrželi jsme si ale poměrně vysoká čísla například se Spojenými státy," dodala Rudyšarová.

Propad se podle ředitelky CzechInvestu nejvíce dotkl zpracovatelského průmyslu. "Nejvíce investic, které sem loni přicházely, sledovaly rozložení sektorů, které bylo dosaženo v minulých letech. Opět to byl strojírenský sektor, elektrotechnický, chemický a farmaceutický," uvedla Rudyšarová.

Regionálně jsou na tom nejlépe střední Čechy následované Jižní a Severní Moravou. Nejhorší situace je naopak v Karlovarském kraji. Úplně tam chybí návaznost na vysoké školy a také dostupnost infrastruktury.

Český akcelerátor v USA

CzechInvest chce kvůli poklesu přílivu zahraničních investic do Česka lépe seznamovat potenciální investory s Českou republikou a s našimi možnostmi.

"Jedním z inovativních programů, které jsme zavedli, je například Český akcelerátor, který jsme otevřeli na západním pobřeží USA. Budeme přímo tam vozit naše firmy za účelem získávání investorů," vysvětlila Rudyšarová.

Další podobné modely by chtěl CzechInvest otevřít i na dalších místech ve světě. V hledáčku je Izrael a Dálný východ.

Igor Maňour, Václav Pešička, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme