Přimíchávání biosložky do nafty neuškodí dieselovým motorům

Přimíchávání malého množství biosložky do motorové nafty, které je u nás od soboty povinné, dieselovým motorům neuškodí. Česká i evropská norma považuje palivo s příměsí metylesteru do pěti procent stále za motorovou naftu. Zdůraznil to ministr průmyslu Martin Říman v reakci na některá tvrzení tisku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: kv-bio.cz

Česká republika zavedením této povinnosti plní rozhodnutí Evropské unie. "Česká státní norma dovoluje přimíchávání do pěti procent a na tomto čísle se shodli při tvorbě této normy všechny strany včetně výrobců automobilových motorů," zdůrazňuje Říman.

S vyjádřením ministra průmyslu souhlasí i generální sekretář České petrolejářské asociace Miloš Podrazil. Motorová nafta podle Podrazila přidáním biopříměsi v tomto rozsahu nemění své vlastnosti. "Dosavadní zkušenosti z okolních zemí jasně říkají, že žádné problémy nejsou. Ve Spolkové republice Německo se na to jezdí od roku 1999," říká Podrazil.

Jitka Hanžlová, Jitka Pilbauerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme