Případný útok Izraele na Írán by podle expertů razantně zdražil PHM

Ropa znovu prudce zdražuje a rychle se šplhá k novým maximům. Severomořská ropa Brent se vyhoupla už nad 116 dolarů za barel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná rafinérie

Ropná rafinérie | Foto: Comstock Images

Přitom ještě před dvěma měsíci byla o 26 dolarů levnější. A to vzbuzuje podezření, že jsou ceny ropy někým manipulovány, upozorňuje server E15. Obavy z manipulace se na ropných trzích neobjevují poprvé.

Už na podzim 2011 se mezinárodní sdružení úřadu pro dohled nad trhy obrátilo na skupinu zemí G20 s výzvou, aby na problémy při stanovování ceny ropy reagovaly a ozval se dokonce i OPEC.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen ropy mluvili analytik společnosti Colosseum Petr Čermák šéfredaktor Investičního webu Petr Novotný

„Nemyslím si, že za aktuálním růst cen ropy stojí manipulace s trhem. Ne na komoditních burzách, manipulace možná připadá v úvahu na mimoburzovních trzích, ale spíše v případě ropných produktů v Evropě,“ domnívá se analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

„Cena ropa na světových trzích podle mne aktuálně není zmanipulovaná. Tlačí ji vzhůru spíše centrální banky a spekulace o tom, že by právě centrální banky mohly představit stimulační balíčky, které by mohla napumpovat do ekonomiky,“ zdůraznil Čermák. „A potom také napětí na Blízkém východě, kde hrozí, že Izrael provede útok na Írán.“

Ohledně českého trhu spatřuje Čermák v příštích týdnech a měsících jisté vyhlídky na zlevnění ropy. „Globální ekonomika zpomaluje, což se negativně projevuje i na spotřebě ropy. Produkce je dostatečná, stejně tak i zásoby.“

Ceny pohonných hmot skokově stouply, nejdráž je v Praze

Číst článek

„Kdyby opravdu Izrael zaútočil na Írán, byla by to pro české motoristy velmi nepříjemná zpráva,“ varuje Čermák. Nemyslí si však, že by se teď cena benzinu přehoupla přes 40 korun za litr.

„Nicméně v nejbližších dnech se musí motoristé připravit na to, že ceny u našich čerpacích stanic budou dále mírně zdražovat,“ míní analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Milan Kopp, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme