Případů zneužití dat z platebních karet přibývá jen pozvolna

Policii se daří lépe odhalovat podvody s platebními kartami. Podle zveřejněných statistik Sdružení pro bankovní karty roste počet odhalených případů, potvrdil předseda bezpečnostního výboru SBK Karel Kadlčák. Největší problémy jsou s takzvaným skimmingem, tedy stažením dat z karet, a také podvody při úhradách na internetu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platební kreditní karta

Platební kreditní karta

„Vyskytlo se asi 85 případů skimmingu, takže více než v roce 2009, s tím, že padělky potom byly zneužívány mimo území České republiky, zejména ve Spojených státech, Dominikánské republice, v Peru a tak dále. Musíme ale říci, že oproti předchozímu roku se zvýšil počet odhalení těchto případů, ať už detekce, zajištění samotných zařízeních nebo úspěšnosti policie při zadržování pachatelů,“ uvedl Kadlčák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O platebních kartách mluvil na Rádiu Česko Roman Kotlár, výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty

Podle předsedy bezpečnostního výboru si zaslouží velkou pozornost i vývoj na poli takzvané ecommerce: „Je tam velký nárůst v celkovém objemu nákupů, ten je ale spojen i s obdobným nárůstem podvodů v této oblasti. I když jsou celková čísla zatím relativně malá a sama o sobě v tuto chvíli nevzbuzují nějaké vážné obavy, tak je potřeba vzít tento trend v úvahu a s nákupy na internetu něco dělat.“

Česká republika patří podle statistik k nejbezpečnějším zemím vůbec. Je to mimo jiné i díky masivnímu přechodu na čipové platební karty.

„Česká republika tím, že naskočila do oblasti platebních karet v 90. letech, tak naskočila do technologické revoluce. To znamená, že se zde karty začaly používat na základě nejmodernějších technologií. Postupem času začala Česká republika migrovat na čipovou technologii a dneska patříme mezi pět šest zemí v Evropě s nejrozvinutějším technologickým zázemím,“ vysvětluje Roman Kotlán, výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty.

Počet vydaných platebních karet loni v České republice vzrostl o 2,4 procenta na více než 9 milionů kusů. Z toho kreditních karet banky vydaly 1,5 milionu kusů.

Nikola Bojčev, Lenka Rafaelová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme