Připojištění auta do ciziny stojí pár desetikorun denně, ušetří ale tisíce

Některým dětem už jarní prázdniny skončily, jiným teprve začnou. Pokud s nimi vyrážíte na hory, nezapomeňte rodinu připojistit a myslete i na své auto. Zejména v případě, že míříte do zahraničí. Havarijní pojištění většinou platí po celé Evropě, připlatit si ale můžete za řadu doplňkových služeb. Odtah ze zahraničí vás totiž může přijít hodně draho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní nehoda (ilustrační foto)

Dopravní nehoda (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

„V poslední době jsme vyjížděli do Bolzana, vezli jsme auto až do Karlových Varů, stálo to desítky tisíc korun,“ vzpomíná Pavel Jirkovský, který spravuje síť odtahových služeb. Za řidiči v zimě nejčastěji vyjíždí do Rakouska, Německa, Francie a Itálie.

„Vždy jako první se snažíme klienta dostat ze silnice do servisu, popřípadě do místa, kde má zázemí. Ve druhém kole pak řešíme odtah do České republiky," dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pár desítek korun za pojištění může často zaplatit desetitisícové škody. Více si poslechněte v reportáži Matěje Skalického

Libor Beran z pojišťovny Allianz doporučuje si kvůli podobným případům sjednat bezlimitní havarijní pojištění. Vyplácí se u častých cest do zahraničí a u novějších a dražších aut.

„Protože se může stát, že na dálnici se stane porucha nebo nehoda, a policie, která má svojí asistenční službu, tam nepustí nikoho jiného, zavolá místní asistenci, kdy se to vozidlo odtáhne z dálnice třeba na nejbližší odtahové parkoviště, a to může stát 1000 eur,“ vysvětluje.

Některé pojišťovny pro změnu nabízejí doplňková pojištění, díky kterým řidič v zahraničí získá v případě nehody nebo poruchy řadu výhod, a to za pár desítek korun denně. Nutné je ale sjednat si zároveň i cestovní pojištění. „V rámci těch asistenčních služeb máte pak nárok nejen na náhradního řidiče a odtah a opravu vozu, ale postaráme se i o celou posádku, zajistíme ubytování a samozřejmě i dopravu, " říká Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

Kvůli zimní sezóně si můžete sjednat také krátkodobé havarijní pojištění. Pojišťovny ho nabízejí od 14 dnů až po tři měsíce. Vychází ale v poměru dvakrát i třikrát dráž než celoroční pojistka.

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme