Připravují se nové možnosti plateb: bezkontaktní kartou nebo mobilem

Odborníci v bankovním sektoru se shodují, že platby bezkontaktní kartou se týkají nepříliš vzdálené budoucnosti. Protože při takové platbě odpadá nutnost zasouvat platební kartu do terminálu a složitě s ní manipulovat, půjde o mnohem rychlejší proces.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platební kreditní karta

Platební kreditní karta

„Bezkontaktní platební karty se už objevují v okolních zemích. Nemusíme chodit daleko, ve Slovenské republice už dokonce několik bank začalo vydávat tyto produkty. Myslím si, že se bezkontaktní platební karty brzy objeví i u nás,“ upozorňuje předseda Sdružení pro bankovní karty Sirus Zafar.

Rozšíření bezkontaktních platebních karet samozřejmě brzdí prvotní vysoké náklady. Je mimo jiné třeba vybavit obchodníky speciálními terminály. Samotné banky proces zavádění nových plateb tají.

„Bezkontaktní technologie je určitě blízkou budoucností platebních karet. Nicméně samozřejmě dál budeme mít i ty klasické a karty budou také hybridní, že budou mít magnetický proužek a čip, aby byly kompatibilní v celém světě,“ říká Kristýna Havlingerová z České spořitelny.

„O bezkontaktní technologii máme enormní zájem, v současné době však nechceme říkat bližší informace, na co se chystáme a kdy.“

Ne všechny banky o tom uvažují

Například Reiffeisenbank však vidí nejbližší budoucnost jinde, jak potvrzuje její zástupce Tomáš Kofroň: „Chceme spolu s některými dalšími českými bankami a s mobilními operátory uvést na český trh službu umožňující platit a posílat peníze prostřednictvím mobilu – například nákupy na internetu, platby v obchodech, složenek a faktur.“

Obecně se dá říct, že klienty českých bank čeká v letošním roce malá revoluce v možnostech, jak platit za zakoupené zboží. Zmíněné bezkontaktní platební karty nebo i mobilní platby se podle odborníků stanou realitou v druhé polovině roku.

Nikola Bojčev, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme