Přísnější dohled nad finančními institucemi v EU se může zpozdit

Evropská unie možná nezavede přísnější dozor nad finančními institucemi už od příštího roku. Plány Evropské komise na utvoření unijních dohledových orgánů nad bankami, pojišťovnami a trhy s cennými papíry může zhatit nedohoda s Evropským parlamentem. Europoslanci jsou totiž pro větší pravomoci celounijních dozorčích orgánů, než jak si to představují některé členské státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie  

Evropská unie   | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Ve skupině odpůrců nadřazenosti takových orgánů těm v jednotlivých státech jsou Velká Británie, Slovensko, Slovinsko, Rumunsko a také Česko.

„Vyjádřily svůj nesouhlas s tím, že by mělo vzniknout několik evropských orgánů, které budou dominovat jejich národním regulačním orgánům, o kterých si tyto členské státy myslí, že fungují dobře,“ přiblížil člen hospodářského a měnového výboru Ivo Strejček z frakce Evropských konzervativců a reformistů.

Velká část europoslanců si ale panevropskou regulaci přeje. Spor Parlamentu s Radou členských zemí proto může vznik unijních dozorových orgánů oddálit.

Bude tak na belgickém předsednictví Unie, aby se pokusilo část členských zemí přesvědčit k podřízení se nadnárodnímu dozoru.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme