Přísnější kontroly těžby dřeva by měly zabránit krádežím v lesích

Značný prostor pro korupci a podvody poskytuje podle nevládních organizací lukrativní podnikatelský obor - těžba a prodej dřeva z českých lesů. Kritici dlouhodobě upozorňují na mezery, které vidí v systému lesnických tendrů, a na možný únik příjmů z lesního hospodářství. Státní podnik Lesy České republiky a ministerstvo zemědělství dnes představily kroky, které by měly zpřísnit kontrolní mechanismy těžby dřeva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba dřeva (ilustr. obr.)

Těžba dřeva (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy se v rámci takzvané dřevěné knihy připravilo například zpřísnění dozorových kontrol. "Máme připravené takzvané létající komando, které by za prvé mělo mít zpřetrhané vazby historicky vytvořené z jednotlivých regionů, to znamená, že by rotovalo po celé republice," řekl dnes ve večerních Ozvěnách dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve večerních Ozvěnách dne mluvil o těžbě dřeva a nových kontrolních mechanismech ministr zemědělství Ivan Fuksa a prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný

Kontrola by měla být také personálně posílena o 150 nových pracovníků. Dalším opatřením je podle Fuksy čipování dříví v lese, přesná evidence a nastavené smluvní vztahy s firmami. "Kdokoliv udělá jednou pochybení a bude tam nesrovnalost z evidovaného, vytěženého a chybějícího dřeva, znamená to okamžité ukončení smluvních vztahů," dodal.

Podle Fuksy se koná v rámci tendru na lesní práce a prodej dřeva od příštího roku 117 soutěží na 117 plochách. Bylo prý podáno 4 tisíce přihlášek od 66 firem. Do druhého kola postoupilo 95 procent firem, na každou územní jednotku jich připadá 33. To podle Fuksy dokazuje otevřenost a transparentnost.

Hospodaření v českých lesích a systém tendrů ale dlouhodobě kritizuje Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů. Její prezident Zdeněk Valný zpřísnění kontroly vítá, ale ministr podle něj jen léčí důsledky systému prodeje dřeva, kdy si kupec sám kácí a určuje objem a kvalitu dřeva.

"Létací komanda o 150 lidech, kteří budou kontrolovat těžbu v objemu 8 milionů kubických metrů dříví ročně, je velmi slabou záplatou na velkou díru, která vzniká nejen v evidenci dříví, ale zejména i v příjmech státního podniku Lesy ČR z prodeje dříví," upozornil ve večerních Ozvěnách dne.

Podle Fuksy v Česku špatný systém fungoval 20 let a poprvé po loňské změně se nerozdávalo dříví na základě dohod, ale soutěží. Jasným důsledkem jsou prý hospodářské výsledky Lesů ČR, jejichž objem by měl být letos až 5 miliard korun.

Simona Bartošová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme