Přísnější pravidla pro půjčky by podle odborníků mohla nahrávat nelegálním úvěrům

Vláda se rozhodla zpřísnit pravidla pro poskytování spotřebitelských úvěrů. Od smlouvy bude možné do 14 dnů odstoupit, zakáže se používání směnek a šeků a poskytovatel bude muset ověřit, zda příjemce půjčky bude schopen splácet. Novela zakazuje i volání na předražené telefonní linky. Podle odborníků ale mohou přísnější pravidla nahrávat nelegáním úvěrům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Každý věřitel bude podle autora normy a ministra financí Miroslava Kalouska povinen před poskytnutím věřitelského úvěru s dostatečnou odbornou péčí prozkoumat, zda klient je v situaci, kdy může spotřebitelský úvěr splácet:

„Dále je to zákaz zajištění pohledávky zajištěním, které bude ve zcela zjevném nepoměru. Dám příklad – berete si úvěr na 20 tisíc a věřitel po vás chce zajištění vaším rodinným domem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Ozvěn dne byli generální tajemník České leasingové a finanční asociace Jiří Pulz a ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický

Podle generálního tajemníka České leasingové a finanční asociace Jiřího Pulze se nedá mluvit o zásadní změně, ale spíše o doplnění stávajících platných pravidel pro poskytování spotřebitelských úvěrů, které byly zapracovány do zákona číslo 145 z roku 2010.

„Já bych trochu poopravil tvrzení pana ministra, že od účinnosti novely mají poskytovatelé úvěru, čili věřitelé, povinnost ověřovat schopnost dlužníků splácet poskytnutý úvěr. Tato povinnost už v platném zákoně je. Do novely se dostávají pouze ustanovení, která tuto povinnost zpřesňují na straně věřitele, poskytovatele úvěru,“ říká Pulz.

Řada zpřesnění a doplněných pravidel je podle něj členskými společnostmi České leasingové a finanční asociace už aplikována, prosazována a realizována prostřednictvím etického kodexu asociace.

„Pro nás to žádná dramatická změna nebude. Pokud tato novela směřuje proti šedé zóně, tento krok naprosto vítáme,“ říká Pulz.

Nekalé praktiky úvěrových společností by mohly skončit, vláda chce zpřísnit pravidla

Číst článek

Ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický si myslí, že opatření mají svůj význam.

„Určitě vítáme, že spotřebitelský úvěr už nesmí být zajištěný bianco směnkami a šeky. Vítáme to, že ČOI bude moci od účinnosti zákona sankcionovat až pokutou 20 milionů nekalé praktiky některých poskytovatelů úvěru,“ říká Skalický.

Podle něj se částečně zrovnoprávňuje vztah mezi věřitelem a spotřebitelem, a to především v případě nabídek bez ručitele a prokázání příjmu v takzvané šedé zóně.

„Co se týče bankovních subjektů, tak ty už si dnes dávají větší pozor, více zkoumají bonitu klienta. Myslím, že je to spíše v té šedé zóně,“ říká Skalický.

Odborníci se obávají, že přísnější pravidla mohou napomoci růstu nelegálních černých úvěrů.

Žena nedostala po splacení úvěru bianco směnku. Teď jí hrozí, že bude muset platit znovu

Číst článek

„Já se obávám, že k tomu částečně může dojít, že bude posílen zájem o služby šedé nebo dokonce černé zóny. Protože při striktním dodržování novely, pokud bude přijata v novém znění, tak to může vést k tomu, že poklesne schopnost bankovních i solidních nebankovních poskytovatelů spotřebních úvěrů úvěrovat každého nebo většinu žadatelů," říká Pulz a pokračuje:

"Nebo nabízet některé úvěrové produkty, kde by mohlo dojít k zneužití té povinnosti, že věřitel poskytne spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud je za všech okolností zřejmé, že spotřebitel bude schopen spotřebitelský úvěr splácet."

Podle Asociace občanských poraden se úpravy ubírají správným směrem. "Praxe teprve ukáže, jakým směrem a jak se to má vyladit,“ dodává Skalický.

Michaela Vydrová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme