Příspěvek pět tisíc korun by uprchlíci z Ukrajiny mohli dostat už za deset dní, doufá Jurečka

Do Česka by mohlo zamířit až 400 tisíc ukrajinských uprchlíků. Vláda proto odsouhlasila trojici zákonů, které jim mají umožnit přístup na pracovní trh, ke vzdělání nebo ke zdravotní péči a sociálnímu zabezpečení. Lidé, kteří utíkají před válkou, by mohli dostat 5000 korun měsíčně na pokrytí základních potřeb.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Pokud návrh projde, tak od pondělí 21. března bychom mohli jet v tomto režimu a podporu začít realizovat,“ říká ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Přehrát

00:00 / 00:00

Váleční uprchlíci, kteří jsou bez peněz, mohou žádat o mimořádnou, okamžitou pomoc, říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Lidé z Ukrajiny do té doby nemusí zůstat zcela bez prostředků. „Už teď pracujeme s válečnými uprchlíky tak, že ti, kteří jsou bez peněz, už dnes mohou žádat o mimořádnou, okamžitou pomoc. Snažíme se od začátku krize se o ně postarat. Tato legislativní úprava to pro nás i pro ně administrativně zjednoduší,“ vysvětluje Jurečka.

Mnozí z válečných uprchlíků mají s sebou ukrajinské hřivny, ty však aktuálně není možné vyměnit za koruny ani jinou měnu.

„Jednal jsem o tom jak s ministrem financí, tak s panem guvernérem z České národní banky. Mluvili jsme o tom, jestli lze na českém bankovním trhu najít řešení, které by stanovovalo nějakou hodnotu kurzu, jak bychom do toho mohli vstoupit, abychom mohli pomoci směně,“ říká Jurečka. „Ale nejsou k tomu nástroje. Není prakticky možné tento krok legislativně udělat. Vláda tu pomoc udělat nemůže. Lidé musí počkat, až se kurz hřivny stabilizuje a směnárny budou schopny začít s lidmi směňovat.“

Budování provizorních ubytoven

Vláda dle ministra Jurečky počítá s budováním provizorních humanitárních ubytoven.

„Pokud bude konflikt dál eskalovat, je pravděpodobné, že lidé budou stále přicházet a budeme se o ně muset postarat. Počítáme s tím, že budeme muset budovat humanitární provizorní ubytování, aby ti lidé byli v bezpečí, v teple, aby o ně v základních lidských potřebách bylo postaráno. Ale už nebudeme schopni je ubytovávat v penzionech, v hotelích,“ upozorňuje Jurečka.

Zároveň apeloval na české občany, aby, pokud může poskytnout část přístřeší a někoho z válečných uprchlíků ubytovat, to z „té běžné lidské solidarity udělal“. „My budeme hledat cesty, jak lidem i v tomto pomoci a přispět na část nákladů. Je to důležité i proto, aby se lidé z Ukrajiny dokázali rychle orientovat, překonat jazykovou bariéru,“uzavřel Jurečka.

Schillerová: Návrhy podpoříme

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládu nehodlám kritizovat, ale hodláme se aktivně zapojit, zdůrazňuje předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová

Sněmovna měla v pátek v plánu posuzovat trojici vládních návrhů, které mají pomoci zvládnout migrační vlnu z Ukrajiny. Kabinet počítá se zavedením mimořádné ochrany utečenců, ta by měla zajistit snazší přístup ke zdravotním službám nebo sociálnímu zabezpečení. „Návrhy podpoříme, ale budeme mít i pozměňovací návrhy. Chceme se ptát, jak je to s pobytovým příspěvkem. Je tu celá řada nejasných informací,“ říká předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Za zásadní označuje Schillerová dávku pro uprchlíky. „Je to jednorázová dávka pro každého ukrajinského občana včetně dětí ve výši pět tisíc korun. Lidé ji mohou čerpat až pět měsíců, pokud si nenajdou zaměstnání,“ shrnuje poslankyně s tím, že i k tomu bude mít hnutí ANO pozměňovací návrh.

„Ta mimořádná okamžitá pomoc je samozřejmě v pořádku. Lidé musí z něčeho žít, musí někde bydlet, než získají práci,“ dodává Schillerová.

Oba rozhovory si celé můžete poslechnout ve vložených audiích.

Věra Matulíková, Tomáš Pancíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme