Zeman podepsal novelu o příspěvcích na bydlení. Schválil i zmražení platů ústavních činitelů

Příspěvky na bydlení kvůli razantnímu zdražení energií vzrostou a dosáhne na ně širší okruh lidí. Vládní novelu o státní sociální podpoře v pondělí podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Předloha rovněž umožní kabinetu další navýšení v případě dalšího růstu cen. Zeman také podepsal zmražení platů ústavních činitelů pro letošní rok na loňské úrovni. Obě novely budou účinné zveřejněním ve sbírce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídliště, ilustrační foto

Zvýšení příspěvku na bydlení činí zhruba 1100 až 2100 korun podle počtu osob v domácnosti a typu bydlení (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Novela zvedá zpětně od ledna takzvané normativní náklady, z nichž se příspěvek na bydlení vypočítává. Zvýšení činí zhruba 1100 až 2100 korun podle počtu osob v domácnosti a typu bydlení.

O podporu budou moci nově žádat také podnájemníci a vlastníci rekreačních objektů, kteří v nich trvale bydlí. Normativ budou mít stejný jako vlastníci bytů. Jejich rekreační stavby ale budou muset splňovat určité standardy pro bydlení.

Na vyšší dávky pro víc lidí bude podle ministerstva práce a sociálních věcí tento rok potřeba asi 2,6 miliardy až tři miliardy korun navíc. Pomoc by mohlo letos dostat podle odhadů 220 000 až 280 000 domácností.

Zmrazení platů

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu, která od února zmrazí pro letošní rok platy všech ústavních činitelů na loňské úrovni. Podle kritiků je novela protiústavní kvůli snížení platů soudců i schválení ve stavu legislativní nouze. Novelu, kterou prosadila vláda v obou komorách Parlamentu, přičemž Senát ji přijal bez možnosti ji upravit, zástupci justice zřejmě napadnou u Ústavního soudu.

Šéf unie Vávra: O zmrazení platů vláda nejednala s nikým z justice. Soudci se obrátí na Ústavní soud

Číst článek

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Od ledna se platové základny politiků, soudců a žalobců zvedly o šest procent. Novela je opět sníží.

V případě politiků to bude z částky 89 155 korun na 84 060 korun. U soudců má klesnout ze 106 986 korun na 100 872 korun a u žalobců z 96 287,40 korun na 90 748,80 korun.

Vláda chce novelou ušetřit státu zhruba 600 milionů korun. Právě touto úsporou zdůvodnila potřebu zrychleného schvalování novely.

zuj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme