Příští německá vláda chce snížit státní dluh

Jednání o budoucí německé vládě se soustředí, a to z iniciativy stran unie hlavně na sanaci rekordního rozpočtového dluhu. S tím souvisí i snaha CDU/CSU zvýšit DPH a snížit daně z příjmu fyzických osob.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána

Braniborská brána | Foto: europa.eu.int

Namísto 16 % - 18 až 20 %. To jsou úvahy o tom, jak zkrátit státní dluh, který rekordně roste. A to i v rozporu s pravidly eurozóny. Jinou cestou je snížení daní; namísto minimálních 15 na 12 % a maximálně o 3 % méně, tedy 39.

Finanční a daňová disciplína je to, co vládě Gerharda Schrödera chybělo, tvrdí vítězná unie. "Jsem optimistou a věřím že evropská pravidla zvládneme," říká hlavní vyjednavač unie, Roland Koch.

"Jsou to velké problémy, ale řešitelné," tvrdí šéf SPD Münteffering.

Prozatím zásadní problémy přetrvávají nikoliv mezi velkými koaličními partnery, ale v samotném táboře unionistů, kde bavorští zástupci CSU tlačí na pilu na hraně únosnosti.

Milan Kopp, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme