Příští rok zlevní elektřina pro domácnosti. Průměrně o téměř 11 procent

Za účty od poskytovatele elektřiny a plynu nebudou muset lidé v roce 2014 sahat tak hluboko do kapsy. Elektřina zlevní v průměru o 10,9 procenta. Cena regulované složky plynu průměrně poklesne o 5,19 procenta. Konečné ceny se budou lišit regionálně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto.

Elektřina. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Finální snížení cen přímo u koncového spotřebitele bude závislé na konkrétním dodavateli elektřiny.

Nejvíce – 12 procent – ušetří zákazníci ČEZu, naopak nejméně zákazníci v jižních Čechách společnosti eON, kde bude snížení zhruba 9procentní. Roční úspora se tak bude pohybovat kolem tisíce korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka vysvětluje, jak se snížení cen elektřiny a plynu projeví v praxi

„Ty, které jen svítí, ušetří řádově tisícikorunu. Ty, které svítí a například si ohřívají vodu, tak řádově 4 – 5 tisíc korun. A ty, které i topí pomocí elektřiny, tak tam je ta úspora ještě vyšší: to je přes 6 tisíc korun za rok,“ konkretizuje částky mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

V roce 2014 pak regulovaná část ceny plynu v průměru klesne zhruba o 5 - 7 procent. Plyn bude dražší pouze u společnosti eON Distribuce v jižních Čechách, kde klesl významně odběr velkých odběratelů - průmyslových podniků. Toto zdražení ale vykopmenzuje zlevnění jiných složek ceny plynu, takže celkově i klienti této společnosti snížení ceny pocítí. Jen nebude tak zásadní.

Pokles cen plynu je tedy celkově nižší, než jak tomu je u elektřiny.

„Je tam pokles cen významně nižší, a to zejména proto, že Energetický regulační úřad u plynu ovlivňuje asi jenom 20 procent ceny. Takže když jsme snížili ovlivnitelnou částku o 5 procent, tak se to celkově promítne zhruba o procento. Čili se bavíme řádově o stokorunách, maximálně jednotkách tisíc,“ dodává Jiří Chvojka.

Ceny obou komodit budou moci klesnout nejen díky rozhodnutí Energetického regulačního úřadu snížit poplatky za distribuci a přenos obou komodit. Podle Jiřího Chvojky je snížení cen výsledkem dvouletého vyjednávacího procesu. Do poklesu konečné ceny obou komodit se promítne i pokles příspěvku na obnovitelné zdroje pro konečného spotřebitele o zhruba 15 procent.

„Bude to z 583 korun na 395 korun za jednu megawatthodinu," upřesňuje Jiří Chvojka.

Oslabení koruny se naopak do cen energií nepromítne vůbec, protože většina velkých dodavatelů oznámila ceny na příští rok již před delší dobou. „Mají svoji komoditu nasmlouvanou ještě před rozhodnutím ČNB o devalvaci, takže by se to v tuto chvíli promítnout nemělo,“ uzavírá Chvojka s tím, že dlouhodobě se tento finanční tah ovšem promítnout musí.

Příklad změny nákladů na dodanou elektřinu pro domácnost | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Knitl, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme