Přístup na německý pracovní trh se možná oddálí

Čechům a dalším unijním nováčkům možná zůstane přístup na německý pracovní trh odepřen ještě déle, než se předpokládalo. Dosavadní omezení platí pro Východoevropany do května 2009. Vlivný předseda poslanecké frakce CDU/CSU Kauder chce příliv pracovníků z nových členských států Unie oddálit o další dva roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci

zaměstnanci | Foto: Jan Rosenauer

"Nemůžeme si na jedné straně stěžovat na dumpingovou pracovní sílu a na straně druhé přijmout v Německu ve velkém stylu lidi z Rumunska nebo Bulharska," řekl Volker Kauder v dnešním vydání listu Bild. Kritizoval tak iniciativu části sociální demokracie, která je naopak pro ještě dřívější otevření pracovního trhu, než v roce 2009.

Také saský ministerský předseda Georg Milbradt odmítá předčasné otevření německého pracovního trhu unijním nováčkům. Řekl to v rozhovoru pro dnešní vydání listu Saarbrücker Zeitung. Georg Milbradt se domnívá, že nedostatek pracovních sil se v Německu stane až střednědobým problémem a není proto důvod k hektickému jednání. Že třeba lokálně ve Frankfurtu nad Mohanem scházejí kvalifikované síly, není podle saského premiéra dostatečným důvodem k otevření trhu.

Politik křesťansko-demokratické CDU se navíc obává, že by otevření hranic pracovníkům z Česka a dalších zemí, znamenalo další voličské hlasy neonacistické straně NPD. Ta se v Sasku při posledních volbách dokonce dostala do zemského sněmu. "Otevření trhu se musí podpořit sociálně-politickými rozhodnutími. Jinak se němečtí pracovníci dostanou pod kola levné konkurence z Východu," obává se Milbradt.

Za neomezený přístup východoevropanů lobbuje část průmyslu a také zemědělský sektor, kde se letos na jaře kriticky nedostávalo sezónních dělníků. Dosavadní restriktivní opatření pro unijní nováčky má platit do května 2009. Spolková vláda má možnost toto omezení ještě jednou o dva roky prodloužit, což požaduje právě Kauder. Kabinet Angely Merkelové se chce tématu věnovat koncem srpna na uzavřeném zasedání.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme