Privatizace Českého telecomu zkrachovala - Klíma odvolán

Privatizace Českého telecomu zkrachovala. Privatizační poradce J. P. Morgan kvůli komplikacím vyloučil možnost prodej firmy dokončit. Představenstvo Českého Telecomu ve středu zároveň odvolalo z funkce generálního ředitele Přemysla Klímu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

Funkci bude podle dobře informovaného zdroje, který si nepřál být jmenován, dočasně zastávat předseda představenstva Ondřej Felix. Podle mluvčího Ministerstva financí se zřejmě zatím Telecom privatizovat nebude. Jednání ztroskotala na tom, že se nedokázala dohodnout kupující Deutsche Bank se současným akcionářem TelSource. Řešení, co se státním Telecomem, teď bude znovu hledat vláda. Nizozemská telekomunikační společnost KPN však tvrdí, že o koupi firmy stále jedná se všemi zainteresovanými stranami včetně vlády.

Radiožurnálu potvrdil možný konec privatizace mluvčí Ministerstva financí Jaroslav Dědič. "V tuto chvíli máme pouze ústní informaci o tom, že ztroskotalo jednalo jednání mezi Deutsche Bank a minoritním akcionářem Telsource, což znamená de facto konec privatizace pro tuto chvíli. Tuto transakci musí ještě schválit vláda, která zároveň pravděpodobně už v lednu schválí další postup privatizace akciové společnosti Telecom."

Ministr Vladimír Mlynář v rozhovoru pro Radiožurnál upozornil, že důvodem zrušení privatizace je neshoda mezi strategickým partnerem Telecomu - společností TelSource a kupcem. "Za podmínek, které byly v rámci toho jednání s Deustche Bank na stole, se nepodařilo dosáhnout dohody nikoliv na straně státu, ale a straně Telsource. Deutsche Bank se nepodařilo získat od Telsource jeho podíl, a tím je celá privatizace fakticky skončena."

Nizozemská telekomunikační společnost KPN ale tvrdí, že stále jedná se všemi zainteresovanými stranami, s vládou i dalšími.

Privatizace Telecomu měla vynést 55 miliard korun, Podle ekonoma Wood and Company Jana Sýkory je škoda, že se Telecom neprodal už před třemi lety. "Tam v podstatě bez problémů by stát mohl dostat za svůj podíl částku rovnající se přibližně 100-120 miliardám korun. To, že se firma neprivatizuje teď, já si myslím, že je naopak velmi dobrá zpráva, protože stát v tuto chvíli by byl hloupý, kdyby privatizoval teď za takhle nízkou cenu. Stát by neměl prodávat žádná aktiva pod cenou."

Přestože ještě ráno mluvčí Telecomu Vladan Crha tvrdil, že na programu představenstva žádné personální změny nejsou, představenstvo Českého Telecomu před polednem generálního ředitele Přemysla Klímu odvolalo. V čele společnosti stál více než tři roky. Až do výběru jeho nástupce bude Telecom řídit současný předseda představenstva Ondřej Felix. Jak potvrdil mluvčí Telecomu Vladan Crha, Přemysl Klíma zůstává i nadále členem představenstva. Podle neoficiálních informací souvisí Klímovo odvolání s problémy při privatizaci firmy. Spekuluje se také o tom, že stát připravuje manažerský model řízení firmy.

Jedním z důvodů odvolání generálního ředitele Telecomu Přemysla Klímy je to, že firma nebyla dobře připravena na privatizaci. Radiožurnálu to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Jak dál potvrdil, jednání s Deutsche Bank zřejmě definitivně ztroskotala, a proto stát bude muset hledat nového kupce. I proto je Sobotka přesvědčen, že Telecom by měl k úspěšnému prodeji přivést namísto odvolaného Klímy nový ředitel. "Já se domnívám, že Telecom nebyl na privatizaci dobře připraven, a to se potvrdilo také tím, jaké vážné překážky se objevily během privatizačního proesu a tyto překážky byl nakonec natolik vážné, že nakonec privatizaci Telecomu zřejmě znemožní."

Na možné zrušení privatizace reagovaly dnes razantně ceny akcií Telecomu. Vzrostly o 8 %. Také česká měna mírně posílila.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme