Privatizace plynárenství je u konce

České plynárenství je definitivně v německých rukou. RWE Gas dnes zaplatila čtyři miliardy a 100 miliónů euro, tedy asi 125 miliard korun za 97procentní podíl Fondu národního majetku v Transgasu a další podíly v osmi plynárenských distribučních společnostech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynové potrubí

plynové potrubí | Foto: Huap Choon

"Společnost RWE převedla 4,1 miliardy euro na privatizační účet Fondu národního majetku a stala se tak strategickým vlastníkem plynárenského sektoru České republiky," potvrdila Radiožurnálu mluvčí fondu Jana Víšková.

Kupní cena, které se podařilo dosáhnout, představuje podle Víškové pro Českou republiku obrovský úspěch, protože je nejúspěšnější privatizací v historii země a zároveň největším privatizačním výnosem dosaženým v zemích střední a východní Evropy v roce 2001. "Velmi významné je také to, že je to historicky největší výnos z privatizace energetiky ve střední Evropě," dodala.

Spolu s podíly v regionálních distribučních společnostech, které vlastní společnost Transgas, získává RWE také majoritní podíly a kontrolu nad distributory jako je Středočeská, Východočeská, Severočeská, Západočeská, Jihomoravská a Severomoravská plynárenská, tedy ve většině regionálních distributorů plynu.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme