Privatizace společnosti Vítkovice Steel se komplikuje

Dokončení privatizace společnosti Vítkovice Steel se zkomplikovalo, stát nesmí nakládat s akciemi oceláren a nemůže je převést na ruský koncern Evraz, se kterým podepsal před pár dny smlouvu o prodeji hutí. Dnes o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě s tím, že vydal předběžné opatření kterým zablokoval další nakládání s akciemi hutí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítkovice Steel

Vítkovice Steel | Foto: Vítkovice Steel a.s.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Peciny tak soud vyhověl stížnosti minoritního akcionáře společnosti MP Consult. Tento někdejší věřitel napadl způsob, jakým stát před čtyřmi lety hutě oddlužil.

"Kauza pochází z minulosti, dávno před privatizací Vítkovice Steel, kdy došlo k převodu v rámci vyrovnání Vítkovic s věřiteli a převodu akcií Vítkovice Steel na společnost Osinek. Tento převod je zpochybňován, nikoliv samotná privatizace. Pokud soud v kauze nerozhodne nebo pokud nebude soudem zrušeno toto předběžné opatření, tak není možné dokončit privatizaci Vítkovice Steel. Právníci se budou snažit o to, aby kauza byla co nejdříve rozhodnuta," řekl Pecina.

MP Consult údajně vymáhá od akciové společnosti Vítkovice zhruba jeden a čtvrt miliónu korun. Vlastník ocelárny Vítkovice Steel - firma Osinek - rozhodnutí soudu nechápe. Jak potvrdila mluvčí společnosti Eva Kijonková, Osinek v žádném případě nemá s tímto problémem nic společného, považuje rozhodnutí soudu za nesmyslné a bude se bránit podle zákona.

Podle Kijonkové není možné tímto způsobem ohrozit privatizaci za více než sedm miliard korun. "Soudkyně Krajského soudu v Ostravě zcela opomenula skutečnost, že navrhovatel, tedy společnost MP Consult, podle všeho nemá žádné pohledávky vůči společnosti Vítkovice a. s. Mimoto není účastníkem řízení společnost Osinek, protože spor je veden mezi MP Consult a Vítkovicemi. Žádné takové opatření proto nemůže být pro společnost Osinek závazné," vysvětlila Kijonková.

Martin Knitl, Ondřej Kubala, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme