Privatizace státních podniků by mohla přinést až 200 miliard

Až dvě stě miliard korun může vynést privatizace státních podniků. Týká se například firem Škodaexport, Letiště Praha nebo ČSA, ale také například sedmi procent akcií firmy ČEZ. Privatizaci schvaluje vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Nejdál je privatizace firmy Škodaexport. Privatizace sedmi procent akcií ČEZu proběhne prostřednictvím pražské burzy. V březnu by vláda pravděpodobně měla rozhodnout o způsobu, rozsahu a časovém harmonogramu privatizace Letiště Praha a ČSA.

České dráhy zase počítají s prodejem akcií společnosti Cargo, která zajišťuje nákladní dopravu - zatím se neví, jak velký díl akcií stát prodá. Uvažuje se i o transformaci národního podniku Budvar na akciovou společnost - řeší se ale, jak bude zachována kontinuita značky.

Kam peníze z privatizací mimo jiné půjdou, Radiožurnálu řekl náměstek ministra financí Ivan Fuksa: "Nejpodstatnější v této chvíli je financování důchodové a zdravotní reformy a následně i financování Fondu státní dopravní infrastruktury."

Milan Kopp, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme