Privatizace Telecomu by se mohla urychlit

Tvrdí to ministr informatiky Vladimír Mlynář. Vláda si už dříve stanovila termín do konce roku 2005. Pokud bude seriózní zájemce, mohl by se obchod uskutečnit podle Mlynáře i dřív. Prodeji Telecomu podle ministra už nic nebrání. Překážky, které pokazily prodej loni na podzim, už padly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

O koupi mělo tehdy zájem konsorcium Deutsche Bank a TDC. Prvním problémem tehdy byla neshoda s menšinovým vlastníkem Telecomu společností Telsource. To už ale podle Mlynáře vyřešil Ústavní soud. "Stanovil, že všichni akcionáři, bez ohledu na to, zda je akcionářem stát, nebo kdokoli jiný, musí dostat při nákupu společností od nabyvatele stejnou cenu," zdůraznil ministr.

Meziresortní komise by měla předložit vládě další návrh na urychlení prodeje státních 51 procent v Telecomu v červenci. Zatím ale chybí to nejdůležitější: zájemce o koupi Telecomu. Mlynář k tomu řekl, že "bohužel zatím není na obzoru."

Privatizaci by měl pomoci také nákup zbylých 49 procent Eurotelu od Atlantik Westu. Telecom by měl za tento obchod zaplatit miliardu dolarů. Definitivní koupi Eurotelu by měla schvalovat valná hromada Telecomu příští pátek.

Akcie Telecomu od rána zažívaly nevídaný růst. Posílily o sedm a půl procenta. Ceny akcií šly na pražské burze nahoru také proto, že výplata divident by měla být letos skutečně vysoká - skoro 58 korun na akcii. Zatím není jasné, jestli se obchod projeví na cenách volání. Analytikové se domnívají, že ne.

Podle ekonoma společnosti Wood and Company Tomáše Vyskočila by volání mělo být levnější. Vynutí si to ale konkurence: "Vidíme poměrně rostoucí konkurenci v oblasti pevných linek. V tomto roce se má zpřístupnit poslední část účastnického vedení zpřístupněním místní smyčky. Boj o zákazníka nepochybně posílí a tím by se mělo tlačit i na cenu," poznamenal Vyskočil.

Milan Kopp, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme