Pro Evropany bude lepší, když zůstanou pohromadě, říká šéf hongkongské burzy

Evropa vysílá nepřesvědčivé signály. A to i přesto, že její lídři slibovali, že na právě probíhajícím summitu stvoří finanční bazuku. Namísto toho se stále nemohou dohodnout, jak krizi řešit. Trhy tak nejprve nabudil uniklý nástřel smlouvy, podle kterého mělo dojít k posílení záchranného fondu a ke vzniku společných evropských dluhopisů. Následně ale investory zchladilo zpráva od Němců, že na něco podobného nepřistoupí. I tak mnozí experti stále věří tomu, že se Evropané nakonec na něčem domluví. Jak v Hong Kongu řekl šéf tamní burzy Ronald Arculli, v něco podobného věří i on.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie mapa

Evropská unie mapa | Foto: Evropská komise

S čím konkrétně Evropané dnes přijdou?

Přehrát

00:00 / 00:00

S šéfem hongkongské burzy Ronaldem Arcullim mluvil redaktor Roman Chlupatý

To je otázka, na kterou se velmi těžko odpovídá. Zejména někomu jako jsem já, kdo sedí v Hong Kongu. Jde totiž o velmi nepřehlednou a komplikovanou, hospodářsko-politickou záležitost. Nicméně, si myslím, že si Evropané nakonec uvědomí, že pro ně bude lepší, když zůstanou pohromadě.

Uvědomí si, že to bude lepší, než kdyby třeba i jen jeden jediný člen opustil eurozónu. Kdyby totiž došlo k odchodu jednoho a nebo více členů, bylo by to vcelku chaotické. A současné problémy by přitom ve svém důsledku nebyly o nic menší. Proto si skutečně myslím, že nakonec zdravý rozum zvítězí.

Jinými slovy, čekáte, že se země eurozóny dohodnout a věci se začnou postupně lepšit?

Otázkou je, zda se to, na čem se dohodnou země eurozóny, nakonec stane skutečností. Očekávám totiž, že každá země bude muset vše prodiskutovat v národním parlamentu. Tam by mohlo pomoci to, že by Evropané byli asi raději, kdyby eurozóna zůstala pohromadě. Alespoň tak mi to přijde při pohledu zvenčí.

Podle mě to většina bere tak, že z existence unie profitovala. No a pokud chce, aby tomu tak bylo i nadále - pokud se nechce s tím současným nepořádkem vypořádat tak, že rozdělí eurozónu - bude se muset semknout. Snad mám pravdu. Protože v opačném případě by se stalo něco, co by ovlivnilo každého člověka na celém světě. A to je ta poslední věc, kterou teď potřebujeme.

Vezmeme-li i toto v potaz, platí, co jste řekl agentuře Bloomberg v listopadu: Hongkong stále čelí riziku a nejistotě - a nebo se věci z vašeho pohledu už přeci jen lepší?

Podle mého názoru teď každý skutečně čeká na to, co se tento týden stane v Evropě. Domnívám se ale, že neklid na trzích bude trvat i nadále. I když budeme vycházet z toho, že trhy přijmou to, na čem se země eurozóny dohodnou. Umím si totiž představit, že si analytici, média a obchodníci okamžitě řeknou: dobrá, my na to v tuto chvíli přistoupíme; ale kdo příští rok bude růst?

Jak byste na tuto otázku odpověděl vy - kde se podle vás dá čekat růst?

Z mého pohledu vypadá situace ve Spojených státech naštěstí o něco lépe než před měsícem. No a co se týče nedávného varování agentury S&P, která zařadila země eurozóny na seznam těch, kterým by mohla snížit rating, tak to jistě nepomáhá. Ale asi prostě dělají svoji práci. Na prahu nového roku je skutečně velmi obtížné najít sektor, kde by mohlo v Evropě dojít ke zlepšení hospodářské situace nebo dokonce k hospodářskému růstu. Alespoň v porovnání s předpovědí OECD, která počítá s hospodářským růstem menším než jedno procento.

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme