Problémy eurozóny se prohlubují. Itálie a Španělsko jsou opět pod tlakem trhů

Situace v eurozóně se znovu zhoršuje. Problémy v eurozóně se zase prohlubují. Úroky ze španělských a italských dluhopisů se opět zvýšily. Na konci minulého týdne přitom prudce klesly v reakci na přijetí nového záchranného balíku pro Řecko. Lídři eurozóny zároveň přijali opatření, která měla v případě potřeby pomoci i Španělům a Italům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna

Eurozóna | Foto: Fotobanka stock.xchng

Záchranný fond eurozóny by mohl pomáhat i zemím, jejichž situace se teprve začíná zhoršovat. Nyní přitom můžou půjčky dostat jen státy, které spadly na samý okraj státního bankrotu.

Větší akceschopnost fondu je obecně považována za jasný vzkaz trhům, že eurozóna v případě problémů Španělska a Itálie zasáhne. Jenže počáteční euforie z tohoto kroku se podle pozorovatelů vytrácí.

Trhy si uvědomují, že eurozóna na sebe vzala nové úkoly, ale na jejich zvládnutí pravděpodobně nemá dostatek peněz. Objem záchranného fondu se totiž nezvýšil, stále v něm zůstává 440 miliard eur. A to v případě španělských a italských problémů nebude stačit.

Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme