Problémy Itálie ohrožují samotné euro

Dluhová krize v eurozóně politikům nedopřává ani chvíli oddechu, začala totiž opět ohrožovat Itálii. Země teď balancuje na hraně dluhové krize a její problémy ohrožují samotnou existenci eura. Ještě před pár dny se přitom zdálo, že došlo k uklidnění situace – Evropská centrální banka začala nakupovat italské státní dluhopisy a to srazilo jejich výnosy opět na přijatelnou úroveň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Finanční trhy dnes navíc šokovala švýcarská centrální banka. Oznámila, že nepřipustí silnější kurs švýcarského franku než 1,20 franku za euro. Zareagovala tak na prudké posílení švýcarské měny v důsledku krize v eurozóně, což dělalo starosti švýcarským vývozcům. Kurz franku se v reakci na opatření prudce propadl, stejně jako cena zlata.

Hlavním problémem Itálie je vysoký státní dluh. Země má přitom na rozdíl od Řecka celkem zdravé ekonomické základy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Ondřej Houska se soustředil na dluhovou krizi v Itálii

Dluh ovšem dokáže splatit jen za dvou podmínek – musí začít šetřit a musí provést reformy, které podpoří růst italské ekonomiky.

„Italská vláda nic z toho nedělá. Předkládá sice úsporný balíček, ale premiér do poslední chvíle není s to sdělit, co v něm vlastně bude. A už tak je jisté, že v něm nebudou tolik potřebné reformy. Krize Itálie je krizí jejích politických elit,“ myslí si Ondřej Houska ze zahraniční redakce.

Burzy na celém světě – i kvůli situaci v eurozóně – v poslední době prudce klesají a trhy se bojí příchodu nové hospodářské krize.

Známý ekonom Nouriel Roubini, který dokázal před několika lety jako jeden z mála předpovědět příchod nové finanční krize, odhaduje pravděpodobnost další hospodářské krize dokonce na 60 %, jiní odborníci situaci ale tak dramaticky nevidí.

V případě hospodářské krize by se ovšem značně zkomplikovala situace oslabených zemí eurozóny. Ze svých problémů se totiž nedostanou, pokud nebudou ekonomicky růst.

Ondřej Houska, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme