Problémy Jukosu vyhnaly cenu ropy k rekordům

Ceny ropy opět raketově stoupají a v současné době dosáhly dalších rekordů. Americká ropa West Texas Intermediate vzrostla na 42 a půl dolarů za barel a je tak nejdražší za celou dobu svého obchodování na newyorské burze. Světové trhy tak reagují na problémy kolem ruské společnosti Jukos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Ruské úřady dnes nařídily Jukosu, aby s okamžitou platností zastavil prodej ropy. Jukos ropu těží prostřednictvím čtyř svých produkčních divizí a úřady před týdnem oznámily, že chtějí prodat největší produkční odnož Juganskněftěgaz. Ta se na těžbě Jukosu podílí asi z 60 procent.

Analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírek tvrdí, že pokud by skutečně došlo k zastavení produkce a exportu firmy, lze označit dopad na světové trhy za výrazný, avšak pouze z krátkodobého pohledu dní a týdnů. Objem 1,7 milionu barelů denně, který Jukos vyvážel, je podle Pírka významný i z celosvětového pohledu.

Na ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic má podle Pírka kromě ceny ropy také velký vliv aktuální kurz koruny k americkému dolaru. "Koruna proti dolaru také oslabuje, proto nějaký krátkodobý vliv tady určitě bude vzhledem k těmto situacím, avšak ze střednědobého pohledu očekávám, že ta situace se uklidní," odhaduje analytik.

Jukos je největším ropným podnikem v Rusku, úřady po něm však chtějí v přepočtu 92 miliard Kč, které jim prý firma dluží za nezaplacené daně za rok 2000. Jukos nebyl schopen závazky vyrovnat a úřady mu proto zabavují majetek. Další peníze chtějí úřady po Jukosu za roky 2001 až 2003.

Na dnešní rozhodnutí úřadů ihned reagovaly také akcie firmy. Klesly na trhu RTS o dalších 16 procent na pouhé tři dolary. Kurz na burze Micex se snížil o 15 procent na 90 rublů. Akcie za poslední dva týdny ztratily převážnou část hodnoty a důvěru v ně už nemají domácí ani zahraniční investoři.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme