Problémy s nekvalitním benzinem a naftou by měly skončit

V budoucnu bychom už měli u všech čerpacích stanic v Česku nakoupit pouze kvalitní naftu a benzin. Vláda totiž schválila návrh novely zákona, která umožní lepší kontrolu benzinek. Při kontrolách v prvním pololetí letošního roku nevyhovělo normám deset procent pohonných hmot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

Tento problém by se už ale podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana neměl opakovat. Všechny čerpací stanice totiž budou muset mít platné územní rozhodnutí a stavební povolení. Teď řada malých čerpacích stanic tyto podmínky nesplňuje.

"Tato novela má za cíl snížit riziko koupit nekvalitní benzin či naftu, tedy je to jednoznačně ve prospěch ochrany spotřebitelů, a má za cíl vytvořit rovné podnikatelské prostředí."

Po přijetí novely by se tak paliva podle Urbana měla prodávat jen u registrovaných čerpacích stanic. "Všichni, kdo prodávají pohonné hmoty v České republice, budou muset dodržovat stejná pravidla, tedy čerpací stanice budou muset vyhovovat předpisům, které se váží na stavební zákon."

Pokud se podaří novelu prosadit v Parlamentu, mohla by začít platit od poloviny příštího roku.

Helena Šulcová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme