Procter and Gamble a Unilever dostaly od EK pokutu 315 milionů eur

Společnosti Procter and Gamble a Unilever dostaly pokutu za kartelové dohody. Evropská komise je potrestala za smlouvy o cenách jejich výrobků, které tyto firmy uzavřely mezi sebou a také se společností Henkel. Ta ale z vyšetřování vyvázla bez trestu, protože na nedovolené porušování pravidel hospodářské soutěže upozornila. Celková výše pokuty je 315 milionů eur. Tedy necelých 8 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské Unie

Vlajka Evropské Unie | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Větší část pokuty má zaplatit Procter and Gamble - 211 milionů eur. Trest zaplatit 104 miliony eur dostal Unilever. Evropská komise jim pokuty částečně snížila, protože spolupracovaly při vyšetřování a to je polehčující okolnost.

Společnost Henkel, která se kartelu také účastnila, vyšla z antimonopolního řízení bez pokuty. Komise ocenila, že nekalé praktiky svoje i konkurentů nahlásila.

Všechny tři firmy udržovaly cenové dohody v letech 2002 až 2005. Týkaly se hlavně pracích prášků. Společně držely cenovou hladinu například ve Francii, Německu, Itálii nebo Portugalsku. Není jasné, kolik tyto firmy na kartelové dohodě vydělaly.

Eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia ale doufá, že pokuta 315 milionů eur bude dostatečným odstrašením pro další firmy, aby jednání těchto provinilců nenapodobovaly.

Pavel Novák, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme